Ce trebuie să faci dacă primeşti facturi imense la energie electrică. Sfaturile ANRE

Foarte mulţi români s-au trezit în ultimele luni cu facturi exagerate la energie electrică. Reprezentaţii ANRE au explicat ce poate face un client care s-a trezit cu facturi exagerate la curent sau gaz.

16 sept. 2021, 11:03
Ce trebuie să faci dacă primeşti facturi imense la energie electrică. Sfaturile ANRE

În ultimele luni numărul românilor care au primit facturi colosale pentru energie electrică şi gaz a fost foarte mare. Spre exemplu, o familie din Sibiu s-a trezit cu o factură la consumul de energie electrică de peste 130.000 de lei. Reprezentanţii companiei a susţinut că a fost vorba despre o defecţiune a contorului şi l-au schimbat, dar numai după insistenţele clientului. Şi în Bucureşti, o familie a primit o factura de 6.000 lei pentru un apartament în care nu locuieşte nimeni. Dar pe departe cele mai multe probleme cu facturile au fost în judeţul Alba.

Zoltan Nagy-Bege, vicepreședintele ANRE, a explicat la Digi 24 ce trebuie să facă românii dacă descoperă că au primit o factură prea mare la energie electrică.

„Primul pas este să solicite informații, detalii de la furnizor. Dacă cineva are o neclaritate în privința conținutului facturii, trebuie să solicite clarificări de la furnizor, iar furnizorul are obligația să-i răspundă în maximum 15 zile”, a explicat Zoltan Nagy-Bege, vicepreședintele ANRE, la Digi 24.

Totodată, vicepreședintele ANRE a transmis românilor că în acest caz se poate solicita și o „suspendare temporară de plată”.

„După cele 15 zile de răspuns în care furnizorul e obligat să dea explicații și nu a primit, se poate adresa Autorității și vom analiza absolut toate situațiile – și avem destul de multe plângeri, din păcate, în cursul acestui an. Majoritatea sunt deja soluționate, am găsit problemele. Foarte multe cazuri se rezolvă prin sesizarea la furnizor. Pentru că și furnizorul își dă seama că cineva a comis o eroare”, a mai precizat vicepreședintele ANRE.

Citeşte şi: PSD cere plafonarea preţurilor la gaze şi energie electrică. Mihai Tudose: Au lăsat piaţa liberă în cel mai prost moment cu putinţă

Avertismentul analiştilor: „Europa se va confrunta cu o iarnă foarte dificilă”. „Problema nici măcar nu a început încă”. Se anunţă mari scumpiri

Preţurile energiei au explodat şi nu sunt nici stocuri suficiente. Romanii vor avea facturi mai mari si se anunţă scumpiri in perioada urmatoare.

Sezonul rece va veni cu prețuri mari la încălzire pentru consumatorii casnici, spune analistul eToro, Bogdan Maioreanu, citat de fineco24news.blogspot.com.

„Problema nici măcar nu a început încă”, a declarat Julien Hoarau, șeful EnergyScan, unitatea de analiză a companiei franceze de utilități Engie SA. „Europa se va confrunta cu o iarnă foarte dificilă”.

Gigantul italian de utilități Enel SpA și compania austriacă de petrol și gaze OMV AG au emis avertismente similare. Rata globală a inflației în zona euro a urcat deja la 3%, nivelul maxim al deceniului.

Citeşte şi: Distribuitorii de gaze şi energie electrică, obligaţi să plătească despăgubiri clienţilor. În ce situaţii se acordă compensaţiile

Potrivit lui Zoltan Nagy Bege, vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare a Pieței de Energie (ANRE), prețul gazelor naturale pentru consumatorii finali rezidențiali se va dubla în următorul sezon rece față de anul trecut.

Prețul gazelor a început să crească la începutul verii, când a devenit din ce în ce mai clar că în Europa nu existau suficiente rezerve pentru a permite realimentarea obișnuită a depozitelor epuizate în timpul iernii.

„Toată vara am avut întârzieri în ceea ce privește stocarea”, a declarat Alfred Stern, directorul general al producătorului austriac de petrol și gaze OMV AG.

Citeşte şi: Legea consumatorului vulnerabil a fost votată, se aplică de la 1 noiembrie 2021. TABEL AJUTOARE în funcţie de venituri

Rezervele europene de gaze sunt la 70% din capacitate, sub cota normală pentru această perioadă.

Preţurile spot ale gazelor naturale pentru Europa sunt de cinci ori mai mari decât erau acum un an. La asta a contribuit şi refuzul sau imposibilitatea, Rusiei, principalul furnizor în Europa, de a mări  livrările. Şi dacă iarna va fi grea şi lungă, preţurile vor creşte şi mai mult, avertizează specialiştii.

Şi dacă energia electrică şi gazele se scumpesc, se scumpeşte tot, inclusiv mâncarea.


loading...
Partenerii noștri