Ce trebuie să faci pentru a putea primi până la 200.000 de euro pentru o afacere la ţară

După ce a fost publicată varianta consultativă a ghidului solicitantului, antreprenorii au la dispoziție mai puțin de o lună pentru pregătirea proiectelor prin care pot solicita până la 200.000 de euro pentru afaceri non-agricole în spațiul rural.

31 mart. 2017, 13:34
Ce trebuie să faci pentru a putea primi până la 200.000 de euro pentru o afacere la ţară

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a anunțat, printr-un comunicat de presă, lansarea în cursul lunii aprilie 2017 a submăsurii 6.4 din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), destinată înființării sau dezvoltării unor activități non-agricole în spațiul rural.

Bugetul alocat acestui apel de proiecte este de 35 de milioane de euro, din care se vor acorda finanțări nerambusabile de cel mult 200.000 de euro fiecărui proiect selectat pentru finanțare. Contribuția proprie a antreprenorilor va trebui să fie de 10% sau de 30%, în funcție de domeniul de activitate finanțat.

În cazul în care dorești să accesezi fonduri nerambursabile prin intermediul acestei linii de finanțare, iată ce ai de făcut:

Verifică cerințele de participare

Ghidul solicitantului publicat în variantă consultativă cuprinde toate condițiile în care o întreprindere poate depune un proiect, dar și condițiile în care acesta va fi evaluat. În cadrul PNDR 6.4, proiectele pot fi depuse de următoarele categorii de beneficiari eligibibili:

persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale sau întreprinderile familiale;

societățile cu răspundere limitată, sau societățile cu răsundere limitată debutante);

societățile pe acțiuni;

societățile agricole sau cooperativele agricole.

Linia de finanțare este deschisă atât microîntreprinderilor, cât și întreprinderilor mici cu activitate în spațiul rural. Aici trebuie subliniat că nu vor fi acceptate proiectele ce se vor implementa în mediul urban. Aceste fonduri pot fi solicitate pentru înființarea unei activități noi, dar și pentru dezvoltarea unei activități cu istoric pe care societatea a desfășurat-o în trecut.

Este necesar ca întreprinderea să îndeplinească și celelalte criterii de eligibilitate:

să nu aibă datorii restante la bugetul general sau la bugetele locale;
să nu fie în stare de faliment, insolvență, incapacitate de plată;
să poată dovedi existența resurselor financiare proprii pentru asigurarea finanțării proiectului în bune condiții, până la încasarea ajutorului nerambursabil.

Află care vor fi activitățile eligibile în 2017

După publicarea listei activităților eligibile în anul 2017, societățile cu istoric sau societățile de tip start-up pot solicita sprijin financiar pentru:

producția de bunuri, precum sucuri și apă îmbuteliată, articole textile, mase plastice, mobilier etc.;
activități de servicii: croitorie, tâmplărie, agenții turistice, centre de fotocopiere, întocmirea de lucrări privind cadastrul și instabularea proprietăților etc.;
activități medicale;
activități sanitar-veterinare;
pensiuni agroturistice;
activități meșteșugărești: olărit, prelucrarea pietrei și a lemnului, țesut etc.;
activități de IT: realizare de site-uri web, realizarea de software, gestionarea unor platforme web;
industrii creative: producție de săpun „hand-made”, creație artistică, tipografii etc.

Citeşte mai mult pe avocat.net.