Ce trebuie să ştie toţi posesorii de carduri Revolut. Se întâmplă de 19 ori pe lună!

Shopping-ul a trecut pe a doua poziție la cheltuielile cu cardul Revolut, cu 17%, iar cheltuielile cu alimentele și produsele de larg consum au ajuns la 15%.

26 aug. 2023, 10:31
Ce trebuie să ştie toţi posesorii de carduri Revolut. Se întâmplă de 19 ori pe lună!

Clienții Revolut cheltuiesc cel mai mult pe distracție.  În primele șase luni ale anului 2023, românii au efectuat 145 de milioane de tranzacții cu Revolut, egalând numărul de tranzacții realizate în primele trei trimestre ale anului trecut. În același timp, volumul total al plăților realizate cu Revolut s-a majorat cu 68%1, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2023, față de perioada similară din 2022. Peste 718 milioane de lei au lăsat utilizatorii români în baruri, restaurante, cafenele, în primele șase luni ale anului.

Repartiția pe categorii de bugete s-a modificat față de primele șase luni ale anului anterior: ponderea divertismentului în suma totală cheltuită la nivelul întregii baze de clienți a crescut de la 17% la 20%, devenind principala categorie de buget privind cheltuielile realizate în semestrul I 2023.

Shopping-ul a trecut pe a doua poziție, cu 17%, iar cheltuielile cu alimentele și produsele de larg consum au ajuns la 15% (vs. 13% în sem. I 2022). Așadar, în bugetul total al clienților locali Revolut, cheltuielile cu divertismentul, produsele alimentare și mărfurile nealimentare au continuat să crească, în timp ce plățile pentru transport și utilități au stagnat la nivelul din sem. I 2022.

Avertisment pentru 3 milioane de români. Conturile Revolut sunt poprite, val uriaş de cereri UPDATE

În ceea ce privește numărul de tranzacții realizate, 27% dintre plăți au fost făcute pentru achiziționarea de produse alimentare, 14% pentru divertisment, 13% în restaurante, baruri, cafenele, 12% la shopping (mărfuri nealimentare) și tot atât pentru călătorii și turism.

„Revolut continuă să se impună ca prima opțiune de plată, sigură și ușor de utilizat, pentru milioane de clienți din România. Fie că folosesc Revolut pentru cumpărături online sau pentru plăți în supermarketuri și în benzinării, fie că apelează la funcții precum «împarte nota de plată» sau analiza cheltuielilor, clienții preferă Revolut atât pentru achiziții uzuale, cât și pentru plăți recurente, abonamente la utilități sau transport sau plăți în timpul călătoriilor în țară sau străinătate.

Un client Revolut din România realizează 19 plăți cu cardul, în medie pe lună, un motiv în plus să ducem mai departe cu încredere viziunea noastră de a fi prima opțiune pentru clienții români când este vorba de produse financiare și de lifestyle. Simplitatea, flexibilitatea și experiența de calitate s-au dovedit a fi cele mai eficiente metode de educație financiară și rămân promisiunea noastră către clienții noștri”, a declarat Gabriela Simion, General Manager Revolut Bank, România și Italia.

Trendurile rezultate din analiza internă Revolut sunt confirmate și de studii realizate de companii de cercetare independente, care analizează comportamentul consumatorilor de servicii financiar-bancare. Potrivit unui studiu Dynata realizat la solicitarea Revolut în 13 piețe, inclusiv România, băncile digitale sau băncile din telefonul mobil sunt preferate de clienți mai ales pentru flexibilitate și pentru controlul sporit asupra banilor.
Studiul a arătat că patru români din zece preferă digital banking-ul serviciilor bancare clasice pentru flexibilitatea sporită și pentru că le oferă mai mult control asupra propriului buget. Respondenții din segmentele de vârste 18-44 de ani sunt, de departe, adepți convinși ai digital banking-ului, cu peste 46% rată de răspuns în favoarea băncilor 100% digitale. Tot 40% dintre respondenți au declarat, în cadrul aceluiași studiu, că folosesc ambele soluții – băncile cu prezență fizică și, ca soluție secundară, o aplicație de digital banking, iar segmentul de vârstă cu cea mai mare favorabilitate acestui mix este 55-64 de ani (49% dintre respondenți).

Cum a arătat bugetul individual de cheltuieli în primul semestru al anului
În perioada de referință, un utilizator Revolut din România a cheltuit, în medie, 1.121 de lei pentru divertisment, 441 de lei pentru turism, 490 de lei pentru shopping, 371 de lei pentru produsele cumpărate din supermarket-uri (mărfuri alimentare, produse de uz casnic etc.), 359 de lei în restaurante, cafenele, baruri și pentru servicii de catering, 348 de lei pentru transport. Cel mai mic buget a fost alocat pentru sănătate, igienă personală și cosmetice (289 lei).
La nivelul bugetului individual, cea mai mare creștere a unei categorii de cheltuieli a fost înregistrată pentru divertisment (+20%), urmată de cheltuielile cu serviciile (+15%) și cheltuielile cu produsele alimentare (+11%). Suma lunară alocată de un client mediu al băncii digitale pentru achiziția de produse și servicii, în perioada de referință, a fost de 1.700 de lei, în creștere cu aproape 9% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Anunţ de ultimă oră pentru clienţii Revolut. Ce se întâmplă cu cardurile în vacanţă
În primul semestru al anului, clienții Revolut au preferat pentru cumpărăturile din categoria mărfuri alimentare și bunuri de larg consum (FMCG) lanțurile de supermarketuri Mega Image, Lidl, Kaufland, Carrefour, Profi, unde au achitat cumpărături în valoare de peste 1,6 miliarde de lei cu Revolut.
Peste 718 milioane de lei au lăsat utilizatorii români în baruri, restaurante, cafenele, în primele șase luni ale anului, iar peste 525 milioane de lei au reprezentat plățile către comercianții din categoria rețelelor de benzinării. Plățile cu Revolut în rețele de fast-food precum McDonalds, KFC, Burger King, Subway, Chopstix etc. au totalizat peste 411 milioane de lei. Și hotelurile, motelurile și resorturile au înregistrat plăți de 390 milioane de lei de la clienții Revolut din România, în timp ce tour-operatorii și agențiile de turism au încasat peste 300 milioane de lei, în perioada indicată.

Anunţ de ultimă oră pentru clienţii Revolut. Ce se întâmplă cu cardurile în vacanţă

Aproape jumătate dintre tinerii din GenZ preferă băncile din smartphone și doar 3% se declară în favoarea serviciilor bancare cu prezență fizică, potrivit unui studiu Revolut.  Segmentul de vârstă 55-64 are cele mai multe conturi bancare (73% au cel puțin două conturi bancare)

Avertisment pentru 3 milioane de români. Conturile Revolut sunt poprite, val uriaş de cereri UPDATE

Revolut, super-aplicația financiară globală cu peste 30 de milioane de clienți la nivel internațional, din care 3 milioane în România, a vrut să vadă cum se raportează diversele generații la serviciile bancare și la modalitățile de a-și gestiona banii. Potrivit unui studiu realizat în iulie 2023 de compania Dynata, pe un eșantion de 1.000 de adulți români, reprezentativ după gen, vârstă și distribuție geografică, digital banking-ul se bucură tot mai multă încredere printre români, indiferent că e vorba de GenZ, Mileniali, GenX sau Baby boomers.

Astfel, 39% dintre respondenți au declarat că preferă să folosească băncile digitale, în primul rând pentru flexibilitate (26%) și pentru controlul sporit asupra propriilor fonduri (13%). Doar 4% dintre respondenți au indicat că preferă băncile cu prezență fizică deoarece au mai multă încredere în acestea decât în băncile digitale. De asemenea, 9% dintre respondenți au spus că preferă băncile cu prezență fizică deoarece pot cere sfatul unui consultant.

Diferențe există și la nivelul comunităților regionale. Cei mai mari susținători ai băncilor digitale sunt rezidenții din vestul țării (49%), în timp ce în sudul țării (Muntenia), modelul mixt de bancă cu prezență fizică, dublată de o aplicație de digital banking, este mai popular (44%). Locuitorii din nord-vestul țării sunt fani ai modelului clasic de banking la ghișeu (15%), în timp ce, la polul opus, bucureștenii și locuitorii din Ilfov sunt cei mai mari opozanți ai acestui model (5%).

Milenialii au cel puțin două conturi bancare

  • Patru din zece românce preferă să folosească ambele variante – și aplicația de digital banking din smartphone și serviciile clasice financiar bancare, cu prezență fizică
    Bucureștenii și locuitorii din Ilfov sunt cel mai puțin interesați de modelul clasic de banking, cu oficiu și reprezentant bancar (5%)
    Locuitorii din sud-estul țării (Muntenia) se declară mai atrași de modelul mixt de banking (prezență fizică, dar și o aplicație de digital banking, cu 44% vs 40% media națională)

Cei mai mulți români (42%) au două conturi bancare, dar campioni în această secțiune sunt milenialii (53%). GenX se remarcă prin numărul mai mare de conturi bancare – 28% declară că au între 3-5 conturi bancare.

Doar 3% dintre respondenți spun că nu au niciun cont bancar, iar procentul este identic atât în rândul femeilor, cât și printre bărbați. Cei mai mulți consumatori care nu au niciun cont bancar se regăsesc printre reprezentanții GenZ (8%), un procent superior mediei naționale, în timp ce la segmentul de vârstă 35-44 de ani a fost identificat cel mai mic procent de răspunsuri „niciun cont bancar” (0,9%).

Banca din smartphone: alegerea a 48% dintre reprezentanții Generației Z

Unul din doi români din Generația Z preferă banca din smartphone celei cu prezență fizică. 35% dintre aceștia consideră că este preferabilă banca digitală deoarece oferă mai multă flexibilitate, iar 13% pentru controlul sporit asupra banilor. Preferința față de digital banking este mult mai evidentă în rândul generațiilor Z, Mileniali și parțial GenX, cu procente care variază între 45% și 50%. Respondenții cu vârste peste 45 de ani sunt în favoarea unei soluții mixte – serviciile bancare clasice combinate cu o aplicație de digital banking (cea mai mare valoare, 49%, se remarcă la categoria de vârstă 55-64 de ani).

„Revolut întotdeauna a vrut să audă părerea consumatorilor în legătură cu tendințele din domeniul financiar-bancar. Dacă ne uităm la preferințele publicului sub 45 de ani, vom vedea că băncile din telefonul mobil devansează ca preferință modelul clasic al serviciilor financiar-bancare și tind să devină principalul furnizor de astfel de servicii pentru acești clienți. Flexibilitatea, controlul crescut asupra fondurilor, la îndemâna oricui, instrumentele de analiză și bugetare sau de monitorizare a cheltuielilor sunt ceea ce caută consumatorii activi ai zilelor noastre. Și vor să poată face asta de oriunde, oricând”, a explicat Gabriela Simion, General Manager Revolut Bank Sucursala România și Italia. „Atunci când o bancă digitală oferă o experiență excelentă clientului, nu este nevoie de o interacțiune fizică, față în față, sau de o deplasare într-un oficiu real al unei bănci. De aceea, și după ce sucursala Revolut Bank din România va deveni operațională, vom continua să le oferim clienților aceeași experiență – 100% digitală. În schimb, clienții vor putea să își vireze fără dificultate salariile direct în contul Revolut în lei, vor putea beneficia de și mai multe produse clasice bancare (depozite de economii, credite1), vor putea face plăți către diverse instituții ale statului, vor putea schimba bani în peste 30 de valute, fără să fie nevoie să se deplaseze la un oficiu bancar, să își modifice programul zilnic, să completeze diverse formulare. Ca și până acum, își vor rezolva toate problemele legate de bani direct în aplicație, doar cu telefonul mobil”, a adăugat ea.

Aplicațiile și băncile digitale ajută la o mai bună monitorizare a cheltuielilor. Asta e inclusiv pe placul generației Baby Boom

Aproape opt români din zece (78%) cred că ținerea unei evidențe a cheltuielilor îi poate ajuta să își gestioneze mai bine bugetele personale. 41% fac deja asta acest lucru și apelează la aplicații și la instrumente de digital banking pentru a-și urmări cheltuielile. Totuși, 15% dintre respondenți susțin că nu își monitorizează cheltuielile, fie pentru că nu cred că astfel și-ar îmbunătăți situația financiară (10%), fie pentru că își propun să reducă achizițiile (5%), fără a le mai urmări.

Generația Z și Milenialii recurg la tehnologie pentru a face mai ușoară monitorizarea bugetelor personale. Cea mai mare rată de utilizare (50%) se observă în rândul categoriei de vârstă 25-34 de ani. Pe măsură ce înaintează în vârstă, românii preferă să calculeze manual bugetul personal, pe hârtie (18% pentru GenX și 20% pentru generația Baby Boom). Deoarece au unele dintre cele mai mici venituri din țară, consumatorii de peste 65 de ani, care sunt pensionari, arată și cel mai ridicat nivel de scepticism (21%) față de ideea îmbunătățirii situației financiare personale prin utilizarea unor instrumente de analiză a cheltuielilor.

Diferențe există și între comunitățile din diferitele regiuni ale țării. Rezidenții din centru și Oltenia preferă tehnologia pentru a-și urmări bugetele personale (43% dintre respondenții din fiecare regiune), iar 23% dintre rezidenții din nord-vestul țării preferă varianta clasică, pe hârtie. Tot în Oltenia se înregistrează și cel mai mare procent de respondenți care sunt deschiși să apeleze la instrumente de analiză în detaliu a cheltuielilor, în această perioadă de dificultăți economice (27%). În schimb, pentru locuitorii din vestul țării, monitorizarea cheltuielilor nu reprezintă nici o modalitate de a le reduce, nici de a-și îmbunătăți situația financiară (21%).

Credite Revolut pentru milenali şi investiţii în monede crypto

Revolut, banca digitală care este preferată de peste 3 milioane de români, le oferă clienților peste 70 de funcții și produse acoperind de la un cont bancar cu IBAN local și în euro, conturi comune cu partenerii de viață, plăți, transferuri instant interne și internaționale, schimburi valutare, la instrumente de economisire precum Seifuri, instrumente de investiții precum tranzacționarea de acțiuni pe bursele americane, criptomonede** și investiții în metale prețioase sau funcții de lifestyle pentru pasionații de călătorii și cumpărătorii avizați (Sejururi, Activități, Magazine, Recompense) cu cashback la plata cu cardul Revolut, conturi pentru copii și adolescenți Revolut

Revolut este prima super-aplicație financiară care ajută utilizatorii din toată lumea să își folosească la maximum fondurile de care dispun. În 2015, Revolut s-a lansat în Marea Britanie, cu servicii de transfer de bani și schimb valutar. În prezent, 30 milioane de clienți din lume, din care mai mult de 3 milioane din România, folosesc serviciile inovatoare Revolut pentru a realiza peste 400 de milioane de tranzacții pe lună.

Prin intermediul conturilor personale sau business, Revolut ajută clienții de pretutindeni să-și gestioneze mai bine finanțele, să dispună mai eficient de banii lor și să se conecteze mai rapid cu familia, prietenii sau partenerii de afaceri, oriunde în lume. www.revolut.com

Se pun popriri pe conturile Revolut. Decizia instanţei vizează peste 2 milioane de români

** Ca parte a obiectivului nostru de a crea un loc sigur unde clienții să poată investi, folosi și învăța despre cripto, Revolut comunică în mod frecvent că tokenurile sunt active volatile și prețurile pot varia. Revolut crede în extinderea accesului la criptomonede și, de asemenea, recunoaște că acestea pot să nu fie investiția potrivită pentru toată lumea. Astfel, Revolut își încurajează clienții să de documenteze despre diferitele criptomonede și riscurile și oportunitățile aduse de acestea, înainte de a cumpăra sau de a vinde. Clienții ar trebui să se informeze din surse independente și să învețe diferențele dintre tokenuri, precum și să ia în considerare circumstanțele lor personale atunci când cumpără sau vând cripto.Se pot aplica taxe pentru câștigurile obținute. Fondurile sunt deținute în siguranță de custozi, dar nu sunt protejate de scheme de compensare guvernamentale sau publice, iar prețul lor este extrem de volatil.

1 Creditul este oferit în moneda locală RON, cu o dobândă fixă pentru toată perioada de acordare a creditului și cu o durată de maximum 60 de luni. Se aplică termeni și condiții
2 Adolescenții cu vârsta de 16 ani și peste pot crea gratuit un cont, cu aprobarea părintelui sau tutorelui. Pentru copiii cu vârsta de 15 ani sau mai puțin, părintele este cel care creează un cont pentru ei din aplicația Revolut. Plățile către și de la clienții de pe Revolut