Ce trebuie să ştii dacă vrei să renunţi la contractul de telefonie mobilă. Taxa de reziliere este ilegală

Multe persoane care doresc să renunțe la un abonament de telefonie mobilă se confruntă cu o problemă comună: taxa de reziliere. În acest articol, vom explica pașii corecți pentru a rezilia un contract de telefonie mobilă și, mai important, de ce această taxă nu trebuie să fie plătită, conform legii.
Mircea Filipescu
14 dec. 2024, 07:07
Ce trebuie să ştii dacă vrei să renunţi la contractul de telefonie mobilă. Taxa de reziliere este ilegală

Conform Legii nr. 193/2000, operatorii de telefonie mobilă nu au dreptul de a solicita o taxă de reziliere atunci când clienții decid să renunțe la abonament. Legea stipulează că o clauză contractuală care nu a fost negociată direct cu consumatorul este considerată abuzivă, mai ales dacă aceasta creează un dezechilibru semnificativ între drepturile și obligațiile părților, în defavoarea consumatorului.

Astfel, dacă nu ai avut posibilitatea de a negocia clauza privind taxa de reziliere, aceasta este considerată abuzivă. Avocații de la Mușat și Asociații subliniază faptul că astfel de clauze nu pot fi impuse unui client fără acordul acestuia, scrie Cumsa.ro.

Deși operatorii nu pot solicita taxa de reziliere, există câțiva pași importanți pe care trebuie să îi urmezi pentru a rezilia corect un contract de telefonie mobilă. În primul rând, trebuie să anunți operatorul cu 30 de zile înainte de intenția ta de a renunța la abonament. Acest termen de preaviz este considerat rezonabil și trebuie respectat.

Notificarea de reziliere poate fi trimisă prin email, fax sau poștă (cu confirmare de primire) pentru a avea dovada că ai notificat operatorul la timp.

Când pot operatorii să ceară despagubiri

Există însă câteva situații în care operatorii de telefonie mobilă pot solicita despăgubiri. Acestea includ cazurile în care ai achiziționat un telefon sau alte accesorii la prețuri promoționale, ai beneficiat de reduceri tarifare speciale sau ai primit servicii gratuite la semnarea contractului. În aceste cazuri, operatorul ar putea solicita o despăgubire pentru perioada nelucrată din contract sau pentru produsele oferite sub formă de promoție.

Dacă ai fost solicitat să plătești taxa de reziliere, chiar dacă perioada contractuală nu s-a încheiat, primul pas pe care trebuie să îl faci este să depui o reclamație la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). În cadrul reclamației, va trebui să descrii situația și să atașezi documentele relevante.

ANPC are la dispoziție 30 de zile pentru a analiza reclamația și a formula un răspuns. Dacă drepturile tale ca și consumator au fost încălcate, autoritatea poate lua măsuri împotriva operatorului.

Un alt aspect important reglementat de lege este dreptul consumatorilor de a se retrage dintr-un contract de telefonie mobilă într-un termen de 14 zile calendaristice, fără a invoca vreun motiv. Aceasta se aplică chiar și atunci când contractul include achiziționarea unui echipament, precum un telefon sau o tabletă.

Termenul de 14 zile calendaristice începe să curgă de la data primirii produsului. Dacă decizi să te retragi din contract în această perioadă, trebuie să returnezi produsul respectiv. De asemenea, operatorul poate solicita plata serviciilor utilizate până la data retragerii din contract.

Citeşte şi: Vouchere alimente Crăciun 2024. Numerele de telefon la care poţi apela dacă nu au intrat banii, dacă ai pierdut cardul sau dacă ai uitat ce sumă ai în cont

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Cristina Pucean se confruntă cu probleme de sănătate! Dansatoarea are nevoie de perfuzii | FOTO
Bzi.ro
Pozele pe care astăzi le-ar vrea șterse au ieșit la suprafață! Cum arăta Melania Trump acum 25 de ani – FOTO
Fanatik.ro
Obiectivul turistic din România care l-a revoltat pe un vlogger australian: “Cea mai mare capcană turistică din istorie”
Capital.ro
Călin Georgescu a rămas blocat. Victor Ponta, anunțul care împarte țara în două: România trebuie să scape!
Playtech.ro
Cum pot obține pensionarii o reducere de 50% la biletele de tratament și unde le pot folosi?
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
Cât de mult a afectat războiul din Ucraina economia României: Impactul este aproximativ dublu faţă de cel estimat pentru celelalte state
wowbiz.ro
România, zguduită de un nou cutremur! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Spynews
Vulpița a ajuns cu băiețelul ei la spital. Cum a fost văzută Veronica Stegaru / FOTO
Spynews
Șase persoane au murit și șapte au fost rănite, după un incendiu devastator la un azil de bătrâni. Cum s-a produs tragedia
Evz.ro
Cine va câștiga alegerile prezidențiale. Toate scenariile indică același rezultat 
Ego.ro
Imagini neașteptate cu Melania Trump! Mulți s-au întrebat dacă ea e în aceste poze
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Când trecem la ora de vară, de fapt, în 2025. În ce noapte vom dormi cu o oră mai puțin
Cancan.ro
O mai ții minte pe Maria Olaru? Cum arată acum fosta campioană de la Sydney și prin ce dramă a trecut
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu e terminat. Dezvăluirea pune capăt candidaturii: 100%, a lucrat pentru ei
StirileBZI
S-au dat sute de lei pentru români! Banii au intrat direct pe card luni 20 ianuarie 2025
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
"Persoana care a răpit-o...." Mama Luizei Melencu aruncă bomba
substantial.ro
Trump redenumește Golful Mexic și Muntele Denali prin ordin executiv
MediaFlux
Se dau zile libere în plus pentru milioane de români. Urmează o nouă minivacanță de la Guvern
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce ascunde pălăria Melaniei? Vânătăile?