Ce trebuie să știi despre prevenirea afecțiunilor ortopedice

Știi cum e să te trezești într-o dimineață cu chef de alergat prin parc, iar fiecare pas te face să simți că poți cuceri lumea? Aerul rece îți pătrunde în plămâni și-ți dă energie, picioarele îți vibrează ușor pe asfalt, iar inima îți bate ca într-un ritm de hip-hop care te împinge înainte. Totul e perfect… până când apare o înțepătură în genunchi sau o durere sâcâitoare în șold, care îți strică tot filmul motivațional.
Alina Costache
05 feb. 2025, 12:25
Ce trebuie să știi despre prevenirea afecțiunilor ortopedice

Dacă ai simțit vreodată o asemenea stare, știi că nimic nu e mai frustrant decât să-ți fie pusă pe pauză viața activă din cauza unei probleme ortopedice. Vrei să te bucuri de mișcare la maximum, fără griji și fără să te gândești la anii ce vin? Atunci o vizită la o clinică de ortopedie în București poate fi necesară!

Protejează-ți încheieturile și coloana cu atenție

Nu subestima importanța alinierii corecte a corpului atunci când stai în picioare, stai la birou sau faci orice tip de activitate fizică. Postura poate fi aliatul tău numărul unu în prevenirea leziunilor ortopedice, așa că de fiecare dată când îți verifici telefonul sau stai la laptop, încearcă să-ți menții spatele drept și să eviți aplecarea excesivă a gâtului. Observă și cum îți simți umerii în timp ce mergi sau când ridici ceva greu: încearcă să-i menții pe spate, ca și când i-ai sprijini de un perete invizibil. Îți vei mulțumi când vei vedea cât de mult te ajută toate astea pe termen lung.

Mișcă-te inteligent, nu doar mult

Ai tot auzit că sportul e cheia unui stil de viață sănătos. Dar nu te apuca să tragi de fiare fără un plan, pentru că riști să îți suprasoliciți articulațiile. Ideea e să alegi tipul de mișcare potrivit pentru corpul tău și să înțelegi cum să te antrenezi corect. Nu se compară niciun sentiment cu acela când atingi un nou record personal sau când reușești să faci acea flotare perfectă la care visai, însă ascultă-ți corpul și nu forța lucrurile. Tensiunea musculară și durerile articulare nu sunt trofee, așa că ia-o treptat și învață să te încălzești corespunzător înainte de antrenament. Mișcarea inteligentă înseamnă să combini exercițiile de forță cu cele de mobilitate și de flexibilitate, astfel încât corpul tău să fie pregătit pentru orice provocare, pentru mai multe sfaturi utile apeleaza la clinica de ortopedie.

Atenție la pantofi și la suprafețele pe care alergi

Crezi că pantofii pe care îi porți zi de zi nu au legătură cu sănătatea ta ortopedică? Mai gândește-te. Încălțămintea nepotrivită îți poate cauza mai multe probleme decât ai crede, de la dureri de picioare la dezechilibre. Dacă îți place să alergi, investește în pantofi sport potriviți, care să atenueze șocurile și să-ți susțină bine gleznele. Alege suprafețe cât mai puțin dure: iarbă, pistă de alergare sau chiar o bandă specială la sală, în locul asfaltului sau betoanelor. Gesturile mici se pot transforma în beneficii uriașe, iar mușchii și articulațiile tale îți vor mulțumi pentru că le-ai protejat de lovituri repetate și inutile.

Alimentația și hidratarea sunt mai importante decât crezi

Dacă îți dorești o viață activă fără riscul de a te confrunta cu probleme ortopedice la fiecare pas, hrănește-ți corpul cu ce are nevoie. Nu trebuie să intri într-o modă a dietelor drastice, dar e important să-ți completezi meniul cu proteine de calitate, calciu și vitamina D. Încearcă să incluzi alimente variate, de la legume și fructe proaspete la pește și lactate, astfel încât oasele tale să fie cât se poate de puternice. Apa, ceaiurile naturale și sucurile din fructe adevărate pot fi aliații tăi în menținerea sănătății ortopedice.

Odihna nu e pentru cei slabi

Da, ai auzit bine: să te odihnești este la fel de important precum să tragi din greu la sală. Somnul de calitate îți ajută mușchii să se refacă, articulațiile să se recupereze și mintea să se reseteze. Corpul tău nu este un robot, iar stresul și oboseala se pot acumula rapid dacă nu le ții în frâu. În plus, lipsa somnului îți poate afecta echilibrul hormonal și îți poate slăbi sistemul imunitar, ceea ce te face mai vulnerabil la leziuni. Așa că, dacă te antrenezi intens sau dacă jobul te solicită, oferă-ți pauze de respiro și asigură-te că dormi suficient. O noapte odihnitoare face minuni pentru corp și pentru minte.

Consultă specialiștii și ascultă-ți corpul

Nu ești obligat să știi toate detaliile anatomice sau să devii expert în biomecanică doar ca să-ți menții articulațiile și oasele sănătoase. Totuși, e bine să ții cont de semnalele pe care ți le dă corpul și să consulți un specialist atunci când durerea persistă. O evaluare timpurie poate preveni complicații pe care chiar nu ți le dorești. Dacă vrei să afli mai multe despre asta, poți apela la Ortokinetic, unde vei găsi sfaturi adaptate nevoilor tale. Oricât de mult îți plac sfaturile de pe internet, nimic nu se compară cu un plan personalizat făcut de cineva cu experiență.

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Inimaginabil! Un elev din Vaslui luase BAC-ul cu 6,7 dar a făcut contestație. Rezultatul final e fără precedent
Capital.ro
Testare pentru șoferi. Permisul de conducere se va lua mai greu. Noua probă obligatorie
Playtech.ro
Cât vor plăti românii în plus pe litrul de benzină și motorină de la 1 august, după noile taxe aplicate de Guvern
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Măcelul pornit de la propagandă, două înmormântări și o crâșmă închisă. Cronica sfâșietoare a uciderii evreilor din Dorohoi
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Tărâmul din România unde timpul se roagă. O comoară pentru veșnicie
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
BREAKING! Ștefan Popescu A MURIT. Avea doar 40 de ani și o dorință banală
Playsport.ro
Descoperirea misterioasă dintr-o criptă, legată de Vlad Țepeș, care ar putea rescrie istoria...
Capital.ro
Regulă nouă pentru permisul de conducere. Cursul a devenit obligatoriu de la 1 iulie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Anunț important pentru românii care plătesc cu bani cash!
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alertă Covid! Noua variantă „super-contagioasă Frankenstein” s-a multiplicat de patru ori în doar o lună