Ce trebuie să ştii înainte de a merge de dentist

Primul lucru care îți vine în minte când auzi cuvântul „dentist" nu trebuie să fie teamă sau durere, ci un zâmbet natural, atrăgător. Cabinetul medicului stomatolog nu este menit să creeze fobii, ci sănătate și încredere de sine.

17 nov. 2017, 07:48
Ce trebuie să ştii înainte de a merge de dentist

Am stat de vorbă cu medicul stomatolog Alexandra Diroescu despre ce se petrece imediat cum ai trecut pragul unui cabinet de stomatologie astfel încât totul să decurgă bine.

La prima întâlnire cu medicul tău dentist vei completa o fișă medicală personală care trebuie să cuprindă datele de identificare: nume, prenume, codul numeric personal, adresă, număr de telefon, precum și istoricul medical: afecțiuni trecute și prezente, alergii, intervenții chirurgicale.

Cât de importantă este anestezia?

Este foarte important să îi spui medicului dacă suferi de o boală cronică, contagioasă sau nu, deoarece el va lua toate măsurile de siguranță atât pentru tine, cât și pentru personalul implicat. Va adapta spre exemplu anestezia în cazul unei afecțiuni cardiace sau va recomanda profilaxie cu antibiotic în cazul unui deficit imunitar.

De asemenea medicul trebuie să știe dacă, și la ce ești alergic, dacă ai mai facut anestezie la dentist și dacă au existat urmări. În cazul în care nu ai mai făcut, este necesară o testare a substanței anestezice pentru a evita eventuale reacții nedorite.

Medicația sau substanțele pe care le folosești trebuie menționate deoarece ele pot interacționa cu anestezicul sau manoperele efectuate. Vei întâlni întrebări despre somnifere, antidepresive sau chiar stupefiante.

Trebuie să știi că fișa medicală este confidențială, la ea având acces doar personalul medical avizat, iar încălcarea acestei condiții este ilegală. De aceea nu ezita să răspunzi complet la toate întrebările, deoarece de acest fapt poate depinde chiar și viața ta.

După ce se va stabili afecțiunea și diagnosticul clar, se va elabora un plan de tratament pe care medicul este obligat să ți-l aducă la cunoștință, fapt pentru care vei semna un consimțământ informat. Ți se vor prezenta avantajele și riscurile fiecărei manopere în parte, precum și costurile aproximative.

Lasă panica la ușa cabinetului

Acum să trecem la lucru. Specialistul nostru, medicul stomatolog specialist în implantologie Alexandra Diroescu ne transmite că scaunul stomatologic este de cele mai multe ori destul de confortabil pentru a crea un mediu relaxat și plăcut. Deci frică nu trebuie să pună stăpânire pe psihicul tău mai ales.

Medicul va lucra cel mai probabil la orizontală, ajutat de asistenta lui. Vei avea în permanență un aspirator pentru apă și salivă plasat pe partea pe care medicul nu lucrează sau manipulat de către asistentă. În timpul anumitor manopere vei purta chiar și ochelari de protecție. Poziția capului trebuie să fie doar ușor înclinat spre medic și nu pe spate sau în piept, aceste poziții fiind incomode și ducând rapid la dureri cervicale. În cazuri speciale te va orienta el astfel încât accesul său să fie cât mai facil.

Necesarul de ustensile și igiena lor

Deși pare oarecum bizar este bine să fii atent la trusă și la seringa pentru anestezie. Ele trebuie să fie împachetate în pungi speciale sigilate și datate. Acul va fi desigilat în fața ta iar fiola trebuie să fie nouă. Chiar și restul instrumentelor sunt ambalate individual sau în cutii speciale.

Ce să eviți înainte de vizata la stomatolog

Chiar dacă nu îți place, vizita la medicul stomatolog ar trebui făcută cu regularitate deoarece sănătatea orală este vitală pentru o viață sanătoasă.

Cariile existente trebuie tratate fără a amâna acest aspect, periajul dentar sau tratamentul cu air flow trebuie făcute după ce te-ai consultat cu medicul stomatolog, iar spațiile lipsă rămase în urma extracțiilor trebuie îngrijite corespunzător pentru a evita migrarea dinților. Dacă știi că ți se va efectua o anestezie este indicat să mănânci și să te odihnești bine înainte de programare.

Cu o ora înainte este recomandat să nu mănânci mai mult de o gustare ușoară și să nu fumezi, iar în ziua respectivă este indicat să nu consumi cofeină (cafea, ceai negru sau verde, coca cola, energizante) și nici alcool.

Asigură-te că ai mereu cu tine o periuță de dinți și pastă dentară astfel încât ori de câte ori simți nevoia, să îți periezi dantura. Sper că informațiile îți vor fi de folos și vei merge cu mai multă încredere la medicul tău dentist.

http://www.clicksanatate.ro/uploads/files/2017/03/16/58ca5978f333b/2.jpg
    

Dr. Stomatolog Alexandra Diroescu

Specialist în Implantologie

Află cum poți scăpa de paradontoză cu ajutorul propriului tău sânge AICI