Ce trucuri folosesc magazinele ca să-ţi ia banii. Vezi cum să te fereşti

Președintele unei reputate firme de consultanță în retail dezvăluie care sunt căile prin care marii retaileri îi determină pe consumatori să cumpere mai mult, fără ca aceștia să își dea seama. Există însă și metode care ajută să nu cazi în plasa lor.

29 nov. 2011, 09:41
Ce trucuri folosesc magazinele ca să-ţi ia banii. Vezi cum să te fereşti

Oricât de precauți ar fi consumatorii cu cheltuielile pe care le fac în timpul sărbătorilor de Crăciun, specialiștii în marketing sunt mereu cu un pas înainte. Rezultatul rămâne întotdeauna același : mai puțini bani în buzunarele clienților, dar mai mulți în contul retailerilor.

Martin Lindstrom, președintele companiei de consultanță în retail Buyology Inc, a explicat pentru Bloomberg care sunt metodele prin care magazine continuă să „păcălească” oamenii să cheltuiască.

Nu deveniți nostalgici

Prima capcană în care cad cumpărătorii, indiferent în ce colț al lumii s-ar afla, este nostalgia, explică Lindstrom. Iar retailerii profită la maximum de această descoperire. „Creierul nostru este construit astfel încât să ne facă să percepem trecutul ca pe o perioadă mult mai bună decât prezentul. În consecință, suntem instintiv dispuși să plătim mai mult pentru a ne redobândi acel sentiment de apartenență, care poate fi activat atât prin miros dar și prin sunet și văz. Acesta este motivul pentru care, de sărbători, în multe magazine simțim miros de pin, scorțișoară sau vanilie. Un studiu pe care l-am realizat arată că mirosul de scorțișoară, spre exemplu, îi face pe oameni să se gândească imediat la Crăciun. De asemenea, se simt obligați să fie mai buni cu copiii lor. În consecință, vor cumpăra mai mult”, a explicat consultantul.

 

Te crezi  mai tânăr? Atenție pe ce dai banii!

Un alt truc la care apelează retailerii, spune președintele Buyology Inc, este de a-i face pe consumatori să se simtă mai tineri. Pentru asta, de multe ori muzica pe care o asculți în magazine este cea a anilor 80, hainele, chiar dacă au același număr, sunt ceva mai largi decât în trecut, lumina becurilor este foarte caldă, astfel că oamenii  par mai bronzați decât sunt în realitate. „Toate acestea, combinat cu complimentele pe care le auzi din partea angajaților,te fac să te simți mulțumiți și sigur de tine. Este vorba de un sentiment pe care vrei să îl cumperi. Iar când ajungi acasă, unde muzica a dispărut și oglinda nu mai înfățișează aceeași persoană atrăgătoare, tot ce își mai rămâne aste amintirea că ai avut acele sentimente de satisfacție pentru cinci minute”, mai povestește Martin Lindstrom.

Citeşte mai mult despre trucurile retailerilor şi cum să te fereşti de ele pe MONEY.RO