CE TUN! Iosif Buble, baronul sondajelor din Romania, le-a vândut politicienilor de la PSD şi PNL servicii de sondare a opinie publice de peste 1 milion de euro!

Iosif Buble, jurnalistul care care controlează site-ul stiripesurse.ro, deţine, oficial, şi institutul de sondaje CURS, care în ultimii ani a încasat aproape un milion de euro de la cele două mari partide din România, PSD şi PNL.

11 iun. 2023, 17:42
CE TUN! Iosif Buble, baronul sondajelor din Romania, le-a vândut politicienilor de la PSD şi PNL servicii de sondare a opinie publice de peste 1 milion de euro!
CE TUN! Iosif Buble, baronul sondajelor din Romania, le-a vândut politicienilor de la PSD şi PNL servicii de sondare a opinie publice de peste 1 milion de euro!

CURS (Centrul de Sociologie Urbană și Regională) a realizat mai multe sondaje de opinie pentru PSD, lucru confirmat de social-democraţi, care au dat publicității mai multe sondaje de opinie efectuate în 2021, 2022 și 2023 de institutul condus de Iosif Buble.

Pe lângă sediul central din Kiseleff, nr. 10, firma lui Iosif Buble a avut contracte și cu mai multe organizații județene ale social-democraților. Astfel  în declarația de avere a Dianei Tușa, soţia lui Iosif Buble, se arată că a existat un contract, în 2021, în valoare de 360.677 de lei între CURS și PSD.

Culmea este că, în timp ce încasa sute de mii de euro din aceste contracte cu PSD, Iosif Buble a donat PSD București suma de 133.000 de lei și a împrumutat partidul cu 445.000 de lei, conform raportărilor acestui partid către Autoritatea Electorală și publicate în Monitorul Oficial.

Trebuie menţionat că Diana Tuşa, soţia lui Iosif Buble, este nimeni alta decât unul dintre comunicatorii PSD. La 44 de ani, aceasta este la al patrulea mandat de parlamentar. A intrat în politică drept referent, fiind remarcată la 20 de ani de către fostul președinte al Camerei Deputaților, Bogdan Olteanu, de la PNL. La un moment dat, a trecut în tabăra adversarilor, ajungând șefă a departamentului de comunicare de la PSD!

Deşi este un apropiat al PSD, Iosif Buble a încheiat numeroase contracte cu mai toate partidele politice, cu parlamentari sau instituții importante ale statului. Printre clienții săi au fost firme precum TAROM, Transgaz sau Poșta Română, iar printre clienții fideli se numără și s-au numărat PSD, Pro România, ALDE, PMP și PPUSL. Există inclusiv plăți individuale, de la deputați sau senatori, care au încheiat contracte cu firma lui Iosif Buble în medie de 1.000 de lei lunar!

PNL a crescut suma investită în date sociologice, de la 1,35 de milioane de lei în 2021 la 4,11 milioane de lei în 2022, iar CURS, firma lui Iosif Buble, a încasat anul trecut cei mai mulți bani pentru sondajele de opinie. Au fost efectuate 21 de plăți din Allea Modrogan spre CURS, cea mai mare sumă plătită figurând pe 11 noiembrie 2022, când din contul PNL au plecat aproape 650.000 de lei! De altfel, plățile către firma lui Iosif Buble (CURS) au crescut de trei ori într-un an: de la aproape 700.000 de lei în 2021 la 2,1 milioane de lei în 2022!

De asemenea, prin site-ul stiripesurse.ro, Iosif Buble a beneficiat de la Secretariatul General al Guvernului de circa 388.000 de lei, în două tranșe, iar din datele din declarația de interese a Dianei Tușa reise că firmele soțului ei au încasat cel puțin 213.000 de lei de la diferite organizații liberale.

Adunând şi scăzând, vorba românului, Iosif Buble a încasat în ultimii trei ani aproape un milion de euro, din sondajele vândute politicienilor de la PSD şi PNL!