Ce valoare are în 2024 pensia minimă garantată şi în ce condiţii se acordă

Valoarea pensiei minime garantate a crescut cu 13.8% la începutul anului, odată cu punctul de pensie, ajungând astfel la suma de 1.281 de lei.

10 ian. 2024, 17:44
Ce valoare are în 2024 pensia minimă garantată şi în ce condiţii se acordă

Potrivit datelor oficiale ale Casei de Pensii, 1,84 de milioane de pensionari încasează pensia minimă garantată, dintr-un număr total de 4,5 milioane.

Pensia minimă garantată este o prestație financiară acordată de stat pentru a asigura un nivel minim de trai pentru pensionarii cu venituri foarte reduse.

Indemnizația socială pentru pensionari reprezintă un pilon important al sistemului de pensii din România, fiind acordată lunar persoanelor cu pensii sub un anumit prag. Aceasta asigură un venit minim garantat, având scopul de a sprijini pensionarii cu venituri mici.

Un aspect esențial în determinarea eligibilității pentru pensia minimă este stagiu de cotizare. Pentru 2024, acesta este stabilit la 15 ani. Acest criteriu este fundamental pentru asigurarea echității sistemului de pensii, deoarece garantează că beneficiarii au contribuit efectiv la sistemul de pensii publice. Persoanele care nu au atins acest stagiu minim de cotizare nu sunt eligibile pentru pensia minimă garantată, chiar dacă au atins vârsta de pensionare.

Citeşte şi: Drumuri blocate în mai multe județe. Fermierii și transportatorii au ieșit să protesteze nemulțumiți de taxe, dar și de prețul combustibilului

Această pensie asigură un venit de bază pentru pensionari. Pensia minimă garantată are o valoare de 1.281 de lei, în 2024 (a crescut la începutul anului, de la 1.125 de lei).

Condiția pentru a beneficia de pensia minimă garantată 2024:

– îndeplinirea stagiului minim de cotizare de 15 ani, reprezentând numărul minim de ani în care o persoană a contribuit la sistemul de pensii publice.

Cine nu poate beneficia de pensia minimă garantatată 2024:

– o persoană care a cotizat mai puțin decât acest stagiu minim de 15 ani nu va fi eligibilă pentru pensia minimă garantată, chiar dacă vârsta de pensionare a fost atinsă.

Citeşte şi: Motivul bizar pentru care persoanele care și-au montat repartitoare au ajuns să plătească mai mult decât românii care nu au un astfel de dispozitiv pe calorifer