Ce vedem la CINEPOLITICA la început de săptămână

Luni, 18 iunie festivalul de film şi politică, CINEPOLITICA se desfăşoară simultan în locaţiile de la Cinema Studio şi sala Elvira Popescu.

18 iun. 2012, 15:13
Ce vedem la CINEPOLITICA la început de săptămână

De la ora 18,00 puteţi vedea la Studio  Premiul / El Premio / The Prize creaţia  regizoarei argentiniene Paula Markovitch, lansat în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin 2011, unde a câştigat Ursul de Argint pentru imagine şi scenografie. Ambiţiosul film de debut spune povestea lui Ceci, o fetiţă de şapte ani care trebuie să ţină un mare secret, dar nu înţelege în totalitate despre ce este vorba. Viaţa întregii sale familii depinde de puterea ei de a păstra tăcerea, pentru că în timpul represiunii militare din Argentina vorbele sunt mai periculoase chiar decât faptele.

Şi tot la Cinema Studio de la ora 20,00 rulează Crimă fără pedeapsă / Crime Unpunished regizat de creatorii maghiari Fruzsina Skrabski şi Tamás Novák, filmul documentează viaţa lui Béla Biszku, fostul ministru de Interne comunist care a participat la înăbuşirea în sânge a Revoluţiei maghiare din 1956. Biszku a condus ministerul între 1957 şi 1961 şi a cerut pedepse extrem de severe, precum şi eliminarea fizică a revoluţionarilor arestaţi în timpul acelei perioade marcate de incertitudini. Ordinele sale au fost executate imediat, iar judecătorii care l-au ignorat au fost daţi afară. Ungaria s-a reîntors în jugul sovietic: aproape 300 de luptători pentru libertate au fost spânzuraţi, aproximativ 20.000 au fost aduşi „în faţa justiţiei” şi condamnaţi, iar alţi 200.000 de oameni au fugit din ţară.

Un program special vă propun organizatorii primei ediţii a acestui festival, unic în spaţiul socila şi cultural de la noi. Tot din 18 iunie dar la sala Elvira popescu îl cunoaşteţi pe regizorul Zelimir Zilnik , într-un program dedicat acestuia. Pentru cei care ştiu foarte puţin despre el, Zelimir Zilnik este regizorul militant de origine sârbă cunoscut pentru filmele sale manifest şi castigator al premiului Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin, pentru documentarele Rani rodovi / Early Works (1969) şi Dupe od mromora / Marble Ass (1995).

Aşa că de la ora 18,00 puteţi vedea Rani rodovi / Early Works –Opere Timpurii iar de la ora 20,00 Stara škola kapitalizma / The Old School of Capitalism / Vechea şcoală a capitalismului  (Serbia, 2009).  Şi un amănunt care este de mare interes, regizorul Zelimir Zilnik va participa la proiecţii. Aşa că începeţi săptămâna cu CINEPOLITCA.