Ce vise frumoase! Ministerul Sănătății promite să facă minuni cu banii din PNRR. S-a anunțat construirea a cel puțin 25 de spitale noi in urmatorii TREI ani

Ministerul Sănătății are planuri mari. Și-a propus ca până în anul 2026 să construiască cel puțin 25 de noi spitale, dotate cu echipamente de ultimă generație. Totul, prin intermediul Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

15 iul. 2022, 13:13
Ce vise frumoase! Ministerul Sănătății promite să facă minuni cu banii din PNRR. S-a anunțat construirea a cel puțin 25 de spitale noi in urmatorii TREI ani

Ministerul Sănătăţii, condus de către Alexandru Rafila, a publicat în consultare publică Metodologia de prioritizare a investiţiilor în infrastructura publică de sănătate aferente Componentei 12 – Sănătate, Investiţiile 2.1 şi 2.2. Infrastructură spitalicească publică nouă, ce includ echipamentele şi aparatura medicală din cadrul PNRR, informează ZF.

Investiția totală este estimată la 1,7 miliarde de euro. MS s-a angajat ca noile unități spitalicești să respecte cerințele de eficiență energetică, impuse de Comisia Europeană, prin intermediul Ursulei von der Leyen.

Lista va fi supusă aprobării prin Hotărâre de Guvern. Ulterior, vor fi demarate procedurile de finanţare specifice fiecărei investiţii.

 

Investițiile majore din Sănătate, o mare glumă

 

Proiectul asumat de Ministerul Sănătății amintește despre promisiunile din 2019, ale Sorinei Pintea, ministru PSD în timpul lui Liviu Dragnea:

„Suntem în 2019, avem trei studii de fezabilitate finalizate și proiectanții și constructorii pot să vă spună ce înseamnă să faci un studiu de fezabilitate pentru o clădire de 150.000 de metri pătrați cu logistica aferentă.

(…) Noi am finalizat studiile de fezabilitate, sunt depuse și se pregătesc cererile de finanțare pentru Bruxelles. La Iași am început și procedura de licitație în paralel. Deci eu cred că în șapte ani vom avea și spitalele regionale, exact așa cum am promis. Am înaintat foarte mult pentru că povestea lor a început în 2017”, promitea Pintea.

Din 2005 până în prezent, ideea construirii spitalelor regionale moderne a fost rostogolită de toate guvernele de la București. Niciunul nu a reușit să pună măcar o cărămidă, deși Uniunea Europeană a alocat un miliard de euro României. Din nefericire, jumătate din această sumă s-a pierdut.