Ce vrea să facă China pentru a-şi revitaliza exporturile către Europa

Statul chinez ar putea vira în conturile Fondului European de Stabilitate Financiară 100 de miliarde de euro. I-ar ajuta la exporturi.

12 feb. 2012, 12:13
Ce vrea să facă China pentru a-şi revitaliza exporturile către Europa

China ar putea da o mână de ajutor Europei, finanţând cu 100 de miliarde de euro Fondul European de Stabilitate Financiară, afirmă Yuan Gangming, economist în cadrul Academiei Chineze de Ştiinţe Sociale, citat de Bloomberg.

O astfel de măsură ar aduce Chinei un mare avantaj, în contextul în care Europa este principala piaţă de desfacere pentru produsele realizate în statul asiatic. “Dacă ajutăm Europa, am lovi doi iepuri din aceeaşi lovitură”, a explicat şi economistul chinez. China dispune de rezerve valutare de aproximativ 3.000 de miliarde de dolari.

Practic, un ajutor pentru Europa ar putea însemna pentru China mai mulţi investitori străini, o imagine mai bună şi un cuvânt de spus la masa discuţiilor liderilor europeni, mai spune Gangming. ” O investiţie în Europa ar fi sigură, pentru că statele Europene vor rămâne bogate. Problema acum este că au dat cu împrumut prea mulţi bani, motiv pentru care au rămas pentru moment fără finanţare”, a mai explicat economistul.

Săptămâna trecută, premierul chinez Wen Jiabao a vizitat împreună cu cancelarul german, Angela Merkel, mai multe fabrici din regiunea Guangdong, declarând cu această ocazie că statul chinez ar avea de câştigat, dacă ar ajuta Europa să iasă din criză.