A 70-a reuniune a ONU: Obama, faţă-n faţă cu Putin, despre criza din Siria şi SI, dar şi despre sancţiuni

Liderii lumii se întâlnesc la cea de-a 70-a reuniune a Organizaţiei Naţiunilor Unite, la New York.  Barack Obama se întâlneşte şi va discuta faţă-n faţă cu preşedintele Vladimr Putin. Înainte de întrevedere, cei doi preşedinţi susţin discursuri la tribuna ONU. Discuţiile sunt dominate de problema Siriei şi a Statului islamic, precum şi de criza refugiaţilor. Cuvântarea inaugurală a fost rostită de Secretarul General al ONU, Ban Ki Moon.  

28 sept. 2015, 16:33

Președintele american Barack Obama a denunțat, luni, la ONU sprijinul acordat de unele țări preşedintelui  sirian Bashar al-Assad, pe care l-a descris ca fiind „un tiran” care a „masacrat copii nevinovați”. În discursul său, Obama a declarat că Washingtonul este pregătit să colaboreze cu toate ţările şi chiar cu Rusia şi Iranul în încercarea de a pune capăt războiului din Siria, dar a avertizat că situaţia nu va reveni la normal atât timp cât Bashar al-Assad va fi la conducere. 

Obama a spus că există „curente periculoase” ce ameninţă să creze o „lume întunecată” şi l-a criticat pe preşedintele Assad, comparându-l cu un „tiran”, făcând apel la comunitatea internaţională să se unească împotriva Statului Islamic. „Nimeni nu s-ar putea obişnui cu un cult apocaliptic aşa cum este Statul Islamic„, a mai spus Obama, folosind astfel o alternativă la numele dat grupului terorist, potrivit bbc.com.

La rândul său, în cuvântarea pe care a ţinut-o la ONU, Vladimir Putin a afirmat că aşa-numitul „Stat Islamic caută să domine lumea islamică„, dar a criticat eforturile care se fac la ora actuală pentru înlăturarea acestui pericol.”Nimeni în afară de forţele preşedintelui Assad nu poate lupta mai eficient împotriva Statului Islamic sau al ator grupări teroriste din Siria„, a afirmat Putin. Ulterior, el s-a adresat liderilor spirituali musulmani, spunând că acţiunile lor sunt esenţiale în împiedicarea altor oameni de a adera la grupări extremiste teroriste.

Putin a abordat şi problema spinoasă a sancţiunilor unilaterale, care vizează şi Rusia, afirmând că asemenea sancţiuni contravin principiilor ONU. Preşedintele rus a afirmat că „regulile jocului s-au schimbat în favoarea unui grup restrâns de privilegiaţi„, referindu-se la economia globală şi la comerţul internaţional.

Preşedintele american l-a contrazis, afirmând că folosirea sancțiunilor contra Rusiei nu reflectă dorința de a reveni la „războiul rece”. „Lumea nu poate rămâne indiferentă atât timp cât Rusia încalcă suveranitatea Ucrainei.  ”Recunoaştem istoria profundă şi complexă a relaţiilor dintre Rusia şi Ucraina, dar nu putem sta pasivi atunci când suveranitatea şi integritatea teritorială ale unei ţări sunt încălcate flagrant. Dacă acest lucru se întâmplă în Ucraina fără nicio consecinţă, s-ar putea întâmpla oricărei altei ţări prezente azi aici”, a fost replica lui Obama, informează bbc.com.

Putin şi-a încheiat remarcile cu apeluri la formarea unei largi coaliţii împotriva terorismului şi mai ales a Statului Islamic, afirmând că „a fost o imensă greşeală” refuzul de cooperare cu guvernul sirian şi cu trupele sale în lupta împotriva SI. Putin a mai spus că Rusia, ca actual preşedinte al Consiliului de Securitate, vizează o rezoluţie menită să coordoneze acţiunile tuturor forţelor care vor înfrunta gruparea jihadistă SI şi a altor organizaţii teroriste.