Cea mai călduroasă lună octombrie din ultimii 53 de ani. Meteorologii avertizează: E posibil oricând de acum încolo să vină şi ninsori

Avem parte de o toamnă cu temperaturi de vară. Specialiştii ANM susţin că a fost cea mai călduroasă lună octombrie din ultimii 53 de ani. Tot ei avertizează că din cauza acestor temperaturi peste normalul climatologic al acestei perioade, este posibil ca iarna care va urma să fie una grea cu ninsori şi ger. 

22 oct. 2019, 13:36
Cea mai călduroasă lună octombrie din ultimii 53 de ani. Meteorologii avertizează: E posibil oricând de acum încolo să vină şi ninsori

„Luna octombrie de la început şi până în prezent înregistrează o abatere termică pozitivă de 2.3 grade fata de normalul climatologic al unei luni octombrie în tara noastră, situând într-adevăr pe locul 2 după luna octombrie a anului 1966 cu o abatere termica pozitiva de 3.8 grade. Rămânem în continuare pe parcursul acestei săptămâni pe o vreme în general frumoasă, chiar deosebit de caldă”, a explicat Florinela Georgescu, director executiv la Administrația Națională de Meteorologie.

Din cauza temperaturilor ridicate din această toamnă, iarna ce va urma va fi una cu temperaturi scăzute, explică specialiștii.

„Masele de aer cald pot uneori avansa foarte mult spre poli de unde pot să împingă aerul foarte rece mult inspre regiunile sudice. Aceste oscillaţii aduc acel vortex polar de care vorbim cu totii în fiecare iarnă mai nou. Vorbim despre aerul foarte rece care este favorizat a avansa mult inspre regiunile sudice ale continentelor. Este posibil oricând de acum să avem episoade cu ninsoare, dar episoade care să nu insemne neaparat venirea si asternerea definitiva a iernii la noi in tara. Mai putem avea si perioade cu vreme buna”, a declarat Florinela Georgescu, director meteorologie operaţională în cadrul ANM.

Temperaturile medii in aceasta perioada ar trebui sa se incadreze intre 13 si 17 grade.