Alertă în România! Cea mai contagioasă variantă a coronavirusului, Kraken, a ajuns şi în ţara noastră. Care este simptomatologia

Agenția UE de control al bolilor anunță că subvarianta XBB.1.5 de coronavirus, numită Kraken, se răspândeşte mai rapid faţă de tulpinile Omicron. Potrivit cercetătorului Octavian jurma, această variantă a fost identificată în România pe data 5 ianuarie 2023. Informaţia a fost confirmată de Ministerul Sănătăţii.

09 ian. 2023, 17:01
Alertă în România! Cea mai contagioasă variantă a coronavirusului, Kraken, a ajuns şi în ţara noastră. Care este simptomatologia

Cercetătorul Octavian Jurma a anunţat pe Facebook că varianta Kraken ar fi ajuns pe teritoriul ţării noastre la începutul lunii decembrie. Proba analizată a fost recoltată în data de 5 decembrie 2022 în Ilfov, iar pe 5 ianuarie a fost confirmată prezenţa variantei XBB.1.5.

Varianta Kraken a coronavirusului a ajuns în România

Varianta XBB.1.5 „Kraken” a fost identificata in Romania saptamana trecuta.

Datele nu sunt obtinute din rapoartele CNSCBT ci din GISAID, o baza de date internationala unde si Romania trimite secventele facute in laboratoarele din tara.

Conform acestei baze de date, secventa pentru XBB.1.5 a fost introdusa in data de 5 ianuarie 2023, iar proba analizata a fost recoltata in data de 5 decembrie 2022 in Ilfov. covSPECTRUM de asmenea confirma o secventa in data de 5 decembrie*.

Citeste si Alertă la nivel global! Noua variantă COVID, Kraken, se răspândeşte mai rapid decât tulpinile Omicron

XBB.1.5 (alias informal „Kraken”) circula asadar in Romania de la inceputul lunii decembrie chiar daca identificarea sa nu a fost anuntata inca oficial de CNSCBT, care de 3 saptamani raporteaza un total de 1 (unu) secventieri XBB.

XBB.1.5 „Kraken” este o varianta a XBB.1 de care difera printr-o singura mutatie in proteina Spike, S:F486P. La randul sau XBB.1 difera de XBB tot printr-o singura mutatie in proteina Spike, S:G252V„, anunţă cercetătorul Octavian Jurma pe Facebook.

Simptomatologia, similară cu cea a variantei Omicron

Medicii de la Institutul Matei Balş au confirmat primele două cazuri de infectare cu tulpina Kraken.

Este vorba despre o nouă mutație COVID. Știm, coronavirusurile au o foarte mare variabilitatea genetică și am văzut cu ochii noștri că în acești trei ani au tot apărut tulpini care au cucerit toată plaja patologiei și după au dispărut. Deci, faptul că apare încă o nouă tulpină, nu ne miră.  

Din datele pe care le avem în literatura internațională această nouă tulpină nu se deosebește decât din punct de vedere genetic. În ceea ce privește manifestările clinice, practic ea este similară cu toate celelalte tulpini Omicron. Sunt forme ușoare”,  a transmis Cătălin Apostolescu, managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș, potrivit Antena 3.

Varianta Kraken este deja dominantă în SUA. Datele din SUA arată că XBB.1.5 se răspândeşte mult mai agresiv, decât în Europa, cazurile dublându-se la fiecare nouă zile.