Cea mai îngustă stradă din România ar putea fi închisă noaptea. Explicația autorităților

Strada Sforii, din Brașov, a ajuns un ghetou. Din acest motiv, e nevoie de reguli mult mai dure, susțin specialiștii în monumente istorice și autoritățile locale.

19 aug. 2022, 18:22
Cea mai îngustă stradă din România ar putea fi închisă noaptea. Explicația autorităților

Strada Sforii, din Brașov, este cea mai îngustă stradă din România. Mai precis, este o cale de trecere, dintre două imobile, care a fost vandalizată. Acum, deși e vânată de turiștii care ajung prin orașul din centrul țării, străduța arată mai degrabă ca un ghetou, o mare rușine.

Pentru a proteja zidurile din apropierea Tâmpei, autoritățile locale intenționează să interzică accesul pe Strada Sforii din Brașov. În repetate rânduri, pereții de pe Strada Sforii au fost vopsiți, după ce diverși cetățeni s-au cățărat, au urinat pe ele și le-au mâzgâlit.

 

Autoritățile locale, revoltate

 

Potrivit legii în vigoare, proprietarii imobilelor sunt cei care trebuie să întreţină aceste ziduri. Dacă nu o fac, pot fi amendaţi sau pot plăti impozite de până la cinci ori mai mari.

„Strada Sforii a devenit un ghetou urban şi vinovaţi sunt, în primul rând, turiştii, care simt nevoia să scrie tot felul de lucruri pe pereţi. Aceasta este o agresiune la adresa proprietăţii private”, a declarat revoltată Kristina Creoşteanu, directorul executiv al Fundaţiei Monumentelor Istorice, din subordinea Primăriei Braşov, potrivit presei locale.

Fundaţia Monumentelor Istorice Braşov are în plan montarea de grilaje antivandalizare şi ar putea solicita chiar închiderea străzii pe durata nopţii.

Instituția menționată se ocupă de protejarea şi conservarea patrimoniului Braşovului. Reprezentanţii organizaţiei susțin că deja au realizat documentaţia tehnică pentru reabilitarea Străzii Sforii, aspecte care ţin de curăţenie, reparaţii, zugrăvit etc.

Potrivit informaţiilor oferite de specialiştii Fundaţiei, repararea întregii străzi costă 580.000 de lei.