Cea mai mare controversă în plină pandemie de coronavirus: CU SAU FĂRĂ MASCĂ? Ce arată studiile şi ce spun specialiştii

Recomandările autorităților din diverse țări se contrazic atunci când vine vorba despre necesitatea de a purta mască pentru protejarea de coronavirus. În Asia, purtarea măştii este un obicei, în timp ce pentru Europa este ceva nou.

02 apr. 2020, 14:48
Cea mai mare controversă în plină pandemie de coronavirus: CU SAU FĂRĂ MASCĂ? Ce arată studiile şi ce spun specialiştii

Organizația Mondială de Sănătate (OMS) și mai multe țări occidentale susțin că măștile trebuie purtate doar de cei infectați și de personalul medical, în timp ce în țările din Asia se recomandă purtarea lor de către oricine, arată o dezbatere iniţiată de jurnaliştii de la „El Pais”.

Yang Huichuan, vicepreședinte al Crucii Roșii din China, s-a scandalizat când a ajuns în Italia pentru a evalua situația: „Transportul public încă funcționa, oamenii erau pe străzi și încă se țineau petreceri și întâlniri familiale. În plus în zona cea mai lovită de virus, oamenii nu purtau măști!”.

COVID-19. Bulgaria interzice ieşitul pe stradă fără mască. Reguli dure anunţate de guvernul de la Sofia

În multe țări asiatice masca e un accesoriu, mai ales în perioada de iarnă. Coreea de Sud, care a reușit să țină în frâu răspândirea virusului, înainte de apariția primelor cazuri de îmbolnăvire pe teritoriul său i-a sfătuit pe cetățeni să stea în case și să poarte măști chiar și în interiorul căminului.

OMS recomandă purtarea de măști chirurgicale simple doar dacă ești infectat, pentru a opri răspândirea picăturilor, și că ele nu sunt făcute pentru a împiedica aspirarea virusului. Măștile care au filtru FFP2 sau FFP3 sunt cele care împiedică intrarea virusului în sistemul respirator, dar se recomandă ca ele să fie folosite doar de către cei care au grijă de bolnavii cu COVID-19.

Cum recunoşti măştile care te protejează de coronavirus. Două reguli importante

Cererea imensă la nivel mondial i-a determinat pe cei de la OMS să comunice din nou că virusul nu se transmite pe calea aerului și ca dacă nu ești într-un mediu spitalicesc este de ajuns să te speli pe mâini și să păstrezi distanța.

În schimb, teoria asiaticilor este alta. Sui Huang, cercetător la Institutul de Sisteme biologice, susține într-un articol că toată lumea ar trebui să le poarte: „Nu există nicio dovadă științifică a faptului că ele nu sunt eficiente. Pentru a aplatiza curba orice reducere e binevenită, fie ea adusă și din faptul că oamenii poartă măști”.

Unele studii au demonstrat că măștile au o anumită eficacitate atunci când vine vorba despre stoparea răspândirii gripei.

Deborah García Bello, biolog: „Unde locuitorii sunt obișnuiți să le poarte când sunt bolnavi, e clar că sunt eficiente. În țări din Europa, unde aproape nimeni nu le purta înainte poate provoca mai mult rău decât bine”.

Scott Alexander, realizatorul un studiu de eficacitate a măștilor în fața virusului SARS-COV-2, spune că ele ar trebui lăsate pentru personalul medical, iar oamenii obișnuiți să le poarte doar în zonele de risc mare, cum ar fi în mijloacele de transport în comun sau în clădirile aglomerate.