Cea mai mare desfăşurare de trupe şi vehicule militare ale NATO în Europa, după Războiul Rece. Rusia fierbe

Peste o sută de vehicule militare ale NATO au ajuns în Estonia, în cea mai mare desfăşurare de acest fel de la sfârşitul Războiului Rece .

23 mart. 2017, 10:50
Cea mai mare desfăşurare de trupe şi vehicule militare ale NATO în Europa, după Războiul Rece. Rusia fierbe

Zeci de tancuri, piese de artilerie şi alte materiale militare încep să vină în Estonia, provenind din Marea Britanie şi Germania, în ceea ce ministrul britanic al Apărării a numit ca fiind cea mai mare desfăşurare militară de acest fel după încheierea Războiului Rece în Europa de Est. Echipamente militare grele, ca Challenger, Troian sau Titan, precum şi vehiculele de luptă blindate şi vehiculele de infanterie au fost aduse dintr-un port eston către o bază militară din Tapa.

Livrarea acestor echipamente reprezintă „începutul celei mai mari desfăşurări din regiune, după „Războiul Rece”, a declarat Michael Fallon, ministrul Apărării britanice, care a  ţinut să precizeze că până la sfârşitul lui aprilie vor fi prezente în Estonia 800 de trupe britanice cu tot armamentul, potrivit rt.com.

Citeşte şi Rusia şi Belarusul fac exerciţii militare comune

Rusia nu vede cu ochi buni această desfăşurare militară, mai ales că Estonia se învecinează cu ea, dar NATO a justificat-o ca fiind pentru „sporirea securităţii în regiune”, ca reacţie la o eventuală „agresiune din partea Rusiei”.

Trupe americane, franceze şi germane au ajuns deja în Estonia, potrivit Interfax. Până la sfârşitul lunii viitoare, în bazele din Tapa şi Amari vor fi prezente aproximativ 1.650 de trupe internaţionale.

Rusia a reacţionat, criticând în repetate rânduri aceste iniţiative despre care afirmă că nu fac altceva decât să dezechilibreze balanţa de securitate pe continent.