Cea mai mare fuziune bursieră transoceanică a fost blocată de Comisia Europeană

Comisia Europeană a blocat proiectul de fuziune dintre companiile NYSE Euronext şi Deutsche Börse, potrivit unor surse citate de Financial Times. Cea dintâi deţine bursele din New York, Paris, Amsterdam, Lisabona şi Bruxelles, în timp ce Deutsche Börse controlează bursa din Frankfurt. Ar fi pentru a 22-a oară când Comisia se opune unui proiect de fuziune.

01 feb. 2012, 11:10
Cea mai mare fuziune bursieră transoceanică a fost blocată de Comisia Europeană

Gigantul bursier ar fi avut o capitalizare (propria valoare de piaţă) de peste 25 de miliarde de dolari. Valoarea de piaţă a tuturor companiilor cotate pe noua platformă ar fi fost de aproximativ 27.000 miliarde de dolari (21.000 miliarde de euro).

Noul operator bursier ar fi controlat aproximativ 90% din piaţa europeană a produselor derivate.  Acesta se pare că a fost şi principalul motiv care a împiedicat aprobarea fuziunii de către Comisia Europeană.

 

Comisia Europeană s-a opus fuziunii în urma unui raport al comisarului european pentru concurenţă, Joaquín Almunia, după o dezbatere neobişnuit de acerbă, în ciuda susţinerii proiectului de către o minoritate a comisarilor, potivit surselor citate de Financial Times.

 

Eşecul proiectului de fuziune dintre NYSE Euronext şi Deutsche Börse ar putea amorsa noi mişcări pe alt front trasnatlantic, cel dintre bursele NASDAQ şi London Stock Exchange (LSE). Nasdaq deja deţine peste 25% din acţiunile LSE şi a încercat să obstrucţioneze proiectul NYSE – Deutsche Börse (Deutsche Boerse) reclamându-l la autoritatea pentru concurenţă din SUA.

 

Valoarea totală a fuziunilor din ultimii 10 ani, dintre bursele mondiale, depăşeşte 95 de miliarde de dolari.