CEA MAI MARE STATUIE ecvestră DIN ROMÂNIA a fost montată în Capitală

Centrul Cultural Casa Artelor (CCCA) a deschis sâmbătă, în Parcul Titan - Parcul Artelor, Tabăra de Creaţie "Sculptura Mileniului 3-ECO-Music-Art" unde a fost montată, în acordurile muzicii de fanfară, cea mai mare statuie ecvestră din România - Calul Titanilor.

10 aug. 2013, 16:11
CEA MAI MARE STATUIE ecvestră DIN ROMÂNIA a fost montată în Capitală

Cu o înălţime 7,50 metri, fără piedestal, din metal, sculptura este o creaţie a tinerei artiste Mihaela Diaconu, realizată în colaborare cu Bogdan Zaharia, potrivit Agerpres.

Tabăra de Creaţie se desfăşoară în perioada 10 – 31 august unde timp de 22 de zile vor lucra sculptorii: Bogdan Hojbotă, Mihaela Diaconu,Carmen Tepşan, Corneliu Tache, Mara Breza şi Titi Ceară. Artiştii vor fi prezentaţi publicului de criticul de artă Pavel Şuşară.

„Astăzi (sâmbătă – n.r.), aici, este deschiderea oficială a Taberei de Creaţie „Sculptura Mileniului 3 – Eco-Music-Art” şi, practic, aducem în Parcul Titan, cea mai înaltă statuie ecvestră din România, un cal superb din dantelă de metal, pe care l-am botezat Calul Titanilor. El va fi aşezat pe un soclu mai vechi, construit din mai multe straturi, pe care cetăţenii l-au botezat tort. De când am văzut calul minunat, realizat de sculptoriţa Mihaela Diaconu împreună cu Bogdan Zaharia, de un an de zile, am tot încercat să-i conving să-l aducă aici, pentru că aici este locul lui. Sper ca cetăţenii sectorului 3 să fie de acord cu mine şi sper ca acest cal să devină un simbol al Parcului Titan, al Bucureştiului, spre bucuria celor care vor trece zilnic pe aici”, a precizat organizatorul evenimentului, directorul CCCA, Alice Barb.

Potrivit acesteia, în tabără sunt invitaţi şase artişti care vor sculpta în trei materiale – marmură, metal şi lemn -, timp de trei săptămâni. ‘Vor sculpta la faţa locului, la vedere, sub privirile trecătorilor care pot relaţiona cu artiştii şi vor putea realiza travaliul facerii şi naşterii unor sculpturi uriaşe, care şi ele vor rămâne în parc. Lucrările vor putea fi văzute peste trei săptămâni, să fie fotografiate, să fie făcute publice. Evenimentul se înscrie în cadrul unui program ambiţios al meu, pe care l-am propus, Eco-Music-Art, şi în care sper să realizez, în fiecare vară, o uriaşă tabără de creaţie, în care să îmbinăm artele plastice cu muzica de bună calitate, cu educaţia ecologică de care avem atâta nevoie, în aşa fel încât Parcul Titan să devină Parcul Artelor’, a subliniat directorul CCCA.

Barb a spus că Primăria Sectorului 3, prin intermediul CCCA, a deschis în Parcul Titan, un nou gen de evenimente pe care l-a propus în urmă cu câteva luni, de când a devenit directorul Centrului Cultural. ‘Am început cu pepiniera de talente care se adresează copiilor din sectorul 3, pe urmă am făcut Ziua Angliei şi pe cea a Franţei, urmează Ziua Spaniei şi Ziua Limbii Române, care fac parte dintr-un program numit Zilele Multiculturalităţii şi, iată, acesta este cel de-al treilea program pe care-l deschidem. Nu vrem să facem evenimente de unică folosinţă, vrem să aducem în Parcul Artelor tot ce este mai bun. Am invitat deja Opereta, am invitat pentru spectacolul următor Corul Madrigal, deci instituţii importante care nu au ieşit niciodată în Parcul Titan, şi vreau să creez aici un soi de oraş cultural care să poată avea acces la expoziţii de istorie, de artă plastică, la muzică de toate genurile, pentru toate vârstele, şi la evenimente elegante de genul acesta, totul făcut cu bun gust, fără mititei sau bere, să se bucure de succes şi tabăra noastră să numere 10.000 – 20.000 de vizitatori’, a punctat oficialul Centrului Cultural.

Atelierele de sculptură se desfăşoară zilnic între 9-21,00, iar în fiecare weekend sunt deschise discuţiilor cu publicul doritor, între orele 11,00 şi 13,00. La finalul taberei, cele şapte lucrări în marmură, lemn şi metal vor rămâne în Parcul Titan-Parcul Artelor.

Potrivit organizatorilor, Eco-Music-Art este un mixaj de sculptură, muzică şi ecologie, iar în acest weekend Asociaţia Environ va veni în Parcul Titan-Parcul Artelor pentru a sta de vorbă cu publicul. De la ora 19,00 la 21,00, sâmbătă, va concerta formaţia El Negro, iar duminică de la aceeaşi oră, va cânta Dan Helciug.

Intrarea este liberă.