Cea mai răspândită boală cu transmitere sexuală. Vezi cum o depistezi şi la ce riscuri te expui

Infecţia cu Chlamydia Trachomatis este una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală la nivel mondial. Din cauza faptului că, de cele mai multe ori, femeile şi bărbaţii care au contactat boala nu prezintă simptome, infecţia poate să treacă neobservată. Infecţia cu Chlamydia Trachomatis duce la complicaţii oculare, reumatismale, perinatale, iar în cazul femeilor însărcinate există riscul transmiterii infecţiei la copil.
Ileana Popescu
27 nov. 2012, 06:12
Cea mai răspândită boală cu transmitere sexuală. Vezi cum o depistezi şi la ce riscuri te expui

Infecţiile genitale determinate de Chlamydia Trachomatis reprezintă cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală. Infecţia dată de Chlamydia Trachomatis se transmite de obicei pe cale sexuală, poarta de intrare fiind reprezentată de uretră la bărbat şi cervix la femeie”, a explicat pentru ROMÂNIATV.NET medicul ginecolog Andreea Ruxandra Albu.

Ce simptome prezintă infecţia cu Chlamydia Trachomatis

Cel mai frecvent, boala nu prezintă simptome, astfel ea scapă frecvent nediagnosticată şi netrată, ceea ce favorizează răspândirea ei şi aparitia complicaţiilor: boala inflamatorie pelvină, infertilitate, durere pelvina cronică, sarcină ectopică. De aceea, este obligatoriu consultul ginecologic periodic!

„La femei, simptomatologia este una foarte vastă, începând de la dureri pelviabdominale joase (uneori o durere surdă sau poate chiar una acută), sensibilitate anexială, durere la contact sexual (la examenul clinic, manevra de mobilizare a uterului este dureroasă). Toate aceste semne sunt caracteristice unei boli inflamatorii pelvine. Boala inflamatorie pelvină chlamydiană se prezintă asemănător cu cea determinată de alte microorganisme, cu excepţia faptului că se produce mai lent, cu perioade de acutizare, în special în timpul menstruaţiei sau imediat după aceasta. La bărbaţi, eventuala cronicizare conduce la uretrita cronică, prostatită, epididimită, proctită, sindrom Reiter, infertilitate”, a mai precizat Andreea Ruxandra Albu.

În urma consultului, pacientei i se vor recomanda efectuarea mai multe teste specifice pentru Chlamydia Trachomatis. „Vorbim despre serologia specifică, adică dozarea anticorpilor anti-Chlamydia (Ig A, Ig M şi Ig G) şi determinarea antigenului Chlamydia în secreţii urogenitale şi, bineînţeles, şi testele specifice de inflamaţie (leucocite, VSH, proteina C reactivă, fibrinogen). Ecografia este de mare folos în special în formele vechi de boală, în care avem de-a face cu complicaţii, cum ar fi abcesul tuboovarian”, a potrivit medicului ginecolog.

Cum poate fi tratată infecţia cu Chlamydia?

Tratamentul se va face cu antibiotic şi antiinflamatoare. De obicei, sunt necesare cure prelungite şi repetate, în funcţie de cât de veche este infecţia. De asemenea, este foarte important tratamentul partenerului sexual al femeii infectate.

De reţinut este că infecţia cu Chlamydia Trachomatis nu creează imunitate după vindecare. Astfel, un comportament sexual riscant poate duce oricând la o nouă infectare.

Dacă infecţia cu Chlamydia nu este tratată, ce complicaţii pot apărea?

Cele mai multe infecţii sunt necomplicate. „Diagnosticate precoce şi tratate corespunzător se vindecă fără sechele. În caz contrar, boala evoluează putând persista luni de zile, chiar ani. În acest interval de timp, infecţia tractului genital inferior se răspândeşte la nivelul tractului genital superior, conducând la apariţia durerii pelvine cronice şi a bolii inflamatorii pelvine (salpingita, endometrita), cu formarea consecutivă de cicatrici tubare, care la rândul lor cresc foarte mult riscul de sarcină ectopică şi infertilitate”, avertizează specialistul.

Infecţia cu Chlamydia se poate transmite nou-născutului în timpul naşterii

„Femeile cu infecţie genitală chlamydiană pot transmite infecţia nou-născuţilor în momentul naşterii, la trecerea acestora prin filiera genitală a mamei, riscul de transmitere verticală fiind de aproximativ 50%. Contaminarea copilului se poate face la nivelul: nazofaringelui (în 70% din cazuri), conjunctivei, rectului, vaginului, plămânilor”, a mai explicat Andreea Ruxandra Albu.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Un gigant din Ungaria dă o nouă lovitură puternică pe piața din România. Va dezvolta o super afacere, în județul unde vor să se mute foarte mulți români
Capital.ro
Băsescu, demascat. Pe cine conducea fostul președinte din culise: Să nu ne mai alintăm, el era șeful...
Playtech.ro
Stațiunea superbă din Grecia cu ape turcoaz și liniște totală, la prețuri mai mici ca pe litoralul românesc
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Care este adevărata relație a lui Simion cu Georgescu: „S-a debarasat deja de el”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Alertă maximă de la Google. Mare grijă când faci asta
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
A intrat cu Maserati în Loft! Dani Leș a revenit de 1 Mai la mare alături de iubita lui, cea mai tunată din România!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxa care se introduce în România. Ordin de marți, 6 Mai. Se vor plăti câte 10 lei de fiecare dată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Lumea muzicii este în doliu! Îndrăgita artistă care a pierit la 66 de ani, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări: „O forţă a naturii şi o apărătoare a drepturilor omului”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Diaspora are alți favoriți la prezidențiale. Ce scor surprinzător face Crin Antonescu în străinătate
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare