Cea mai spectaculoasă fotografie a cometei secolului de până acum FOTO

Astrofotograful Damian Peach a realizat cea mai frumoasă fotografie de până acum a cometei C/2012 S1 (ISON), denumită şi cometa secolului, întrucât va putea fi văzută în luna decembrie cu ochiul liber.

18 nov. 2013, 10:11
Cea mai spectaculoasă fotografie a cometei secolului de până acum FOTO

Damian Peach a realizat imaginea superbă pe 15 noiembrie, folosind un telescop de 20cm (8”).

Cometa ISON a devenit din ce în ce mai strălucitoare în ultimele săptămâni, însă acum câteva zile cometa a devenit brusc şi mai luminoasă. În acelaşi timp, coada cometei s-a despărţit în mai multe fâşii.

Cometa ISON a intrat pentru prima dată în sistemul solar, însă s-ar putea să fie şi ultima oară. Pe 28 noiembrie se va afla cel mai aproape de Soare, însă există şanse ca ea să se dezintegreze până atunci sau în acea perioadă.

Cometa este făcută din rochi şi praf amestecate cu gheaţă. Gheaţa este compusă din gaze sau lichide pe care le regăsim şi pe Terra: dioxid de carbon, monoxid de carbon, amoniac şi apă. Acestea îngheaţă când se află în spaţiu, dar când cometa se apropie de Soare, căldura trece de suprafaţa ei şi ajunge la rezervele de gheaţă. Ele se transformă brusc dintr-un solid în gaz – proces denumit subliminare. Materialul se expandează, reflectă lumina solar şi cometa devine, astfel, mult mai strălucitoare.

Acum, cometa ISON se află la circa 80 de milioane de kilometri faţă de Soare, adică mai aproape decât Venus.  Universitatea de Fizică Emory are un calculator care ne arată la ce distanţă se află cometa faţă de Soare şi faţă de Pământ în orice moment.

Cometa ISON se mişcă în prezent cu 50 de kilometri pe secundă, iar viteza sa va creşte la peste 600 de kilometri pe secundă când va trece pe lângă suprafaţa solară pe 28 noiembrie. Cometa poate fi văzută pe cer cu binoclul, însă când se va apropia de Soare nu va mai putea fi văzută.

După 28 noiembrie, cometa se va întoarce şi va veni înspre Pământ, iar în luna decembrie, dacă va reuşi să supravieţuiască, va putea fi văzută cu ochii liber pe cer.

CLICK PE IMAGINE PENTRU REZOLUŢIA MAXIMĂ