Cea mai veche dovadă a existenţei hominizilor, de acum 1,4 milioane de ani, descoperită în Spania

Publicat: Miercuri, 24 Iulie 2013 19:16 // Actualizat: Miercuri, 24 Iulie 2013 19:16 // Sursa: RTV.net

Situl arheologic de la Atapuerca, din provincia spaniolă Burgos, comunitatea autonomă spaniolă Castilla y Leon, a dezvăluit recent cea mai veche dovadă a existenţei hominizilor: o bucată dintr-un cuţit, veche de 1,4 milioane de ani. Cercetătorii, precizează postul public de televiziune, consideră că este vorba de o descoperire semnificativă, întrucât este cea mai veche dovadă a existenţei hominizilor în acest loc.

Foto: EFE

Cuţitul a fost găsit la doi metri sub nivelul la care se găsise anterior o mandibulă a precursorilor homo sapiens, veche de 1,2 milioane de ani. Aceasta a fost considerată rămăşiţa cea mai veche a hominizilor în Europa. Bucata de cuţit a cărei descoperire a fost anunţată miercuri are o valoare cu atât mai mare cu cât confirmă continuitatea populării Europei de când a început aceasta, cu aproximativ 1,5 milioane de ani în urmă, şi până la apariţia homo antecessor, cu 850.000 de ani în urmă, după cum a explicat Eudald Carbonell, unul dintre cei care au condus noile excavaţii. scrie Agerpres.

El a mai spus că această descoperire contrazice şi ipotezele unora dintre cercetători, care susţineau că primul val de populare a Europei nu a avut continuitate în timp, iar puţinii hominizi care au ajuns aici ar fi fost condamnaţi la extincţie, din cauza presupusei incapacităţi de a se adapta la un mediu nou. Carbonell susţine că 'descoperirea acestui cuţit este istorică. Pentru găsirea lui şi cercetarea ulterioară au fost mutate 300 de tone de sedimente'.

Descoperirea rămăşiţelor de la Atapuerca se datorează faptului că, la sfârşitul secolului al XIX-lea, o companie britanică de căi ferate a început să construiască o linie feroviară pentru transportul de cărbune, prin mijlocul complexului montan Sierra de Atapuerca care face parte din lanţul denumit Cordiliera Iberică, urmărind în acelaşi timp şi exploatarea fierului şi huilei în zonă. Până la începutul secolului al XX-lea, compania a dat însă faliment, iar căile ferate nu au mai ajuns aici. În schimb, proiectul a scos la iveală dovezi fosile nepreţuite pentru documentarea evoluţiei omeneşti, considerate un adevărat muzeu natural. Aici a fost documentată trecerea, de-a lungul a sute de mii de ani, a tuturor speciilor de hominizi cunoscute: homo antecessor, homo heidelbergensis, homo neanderthalensis şi homo sapiens.

Atapuerca este o mică localitate din provincia spaniolă Burgos, din comunitatea autonomă Castilla y Leon, din nordul Spaniei, şi numără doar puţin peste 200 de locuitori, răspândiţi pe o suprafaţă de nici 25 de kilometri pătraţi. Este singurul loc din Europa unde au fost găsite dovezi ale trecerii tuturor speciilor de hominizi care au trăit pe acest continent, iar regiunea muntoasă din jur (Sierra de Atapuerca) a fost declarată de UNESCO patrimoniu al umanităţii în anul 2000, fiind considerată capitala evoluţiei omului.

Citeşte şi Teoria lui Darwin privind evoluţia omului, zdruncinată de o nouă descoperire în Crimeea

loading...
3 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
17 oct 22:39
Votează email 0 email
...de fapt, aceeaşi specie. Alţi experţi nu sunt, însă, de acord cu teoria lor. Echipa a studiat cel mai complet craniu de hominid descoperit vreodată, găsit în Dmanisi, Georgia. Are o cutie craniană mică, dinţi mari şi o faţă lungă, caracteristici împărţite cu Homo...
11 aug 21:24
...y Leon, a dezvăluit recent cea mai veche dovadă a existenţei hominizilor: o bucată dintr-un cuţit, veche de 1,4 milioane de ani. Citește mai departe… Citeste mai departe ...
27 iul 13:59
...omului.Citeşte şi Teoria lui Darwin privind evoluţia omului, zdruncinată de o nouă descoperire în Crimeea SURSA: RTV.NET/ECONOMICA.NET ...
1
EUR
4.8730
RON
22 Oct
noapte 6 °
zi 23 °
Ultimele joburi adaugate
24 H