Cea mai veche gară din România are peronul la etaj. Mari personalități au trecut pe aici

Pe rețeaua feroviară din România strălucesc adevărate bijuterii arhitecturale, gările, mărturii vii ale unei istorii bogate și fascinante. Aceste construcții monumentale nu doar că facilitează călătoriile, ci și reprezintă puncte de atracție turistică și culturală, amintindu-ne de vremuri trecute și de personalități de seamă care le-au trecut pragul.

13 apr. 2024, 09:07
Cea mai veche gară din România are peronul la etaj. Mari personalități au trecut pe aici

Printre aceste edificii deosebite se numără și prima gară din România, înălțată în anul 1847. Situată în pitorescul Banat, gara din Oravița își păstrează unicitatea prin plasarea neobișnuită a peronului la etajul 1, făcându-i concurență tuturor celorlalte gări din țară.

Inițial, gara din Oravița a fost ridicată pentru a răspunde unei nevoi imperative a vremii: transportul eficient al cărbunilor între Oravița și Anina, două localități cheie din Banat. Exploatarea zăcămintelor bogate de cărbuni din zonă a impus necesitatea unei infrastructuri feroviare adecvate, iar gara a devenit inima acestei rețele de transport vitală pentru economia locului.

Eforturile de construcție au fost susținute de colaborarea între români și meșteri italieni, care au imprimat gării din Oravița o notă distinctă prin sculpturile lor în marmură și prin atenția la detalii. Inaugurată în noiembrie 1863, gara a fost martora primului tren care a străbătut țara, deschizând drumul pentru o nouă eră în transportul feroviar românesc.

Citește și: Elvis, o stea pe cerul unui cuplu de nevăzători din Arad. Patrupedul le ghidează viața celor doi soți. ”Nu este doar un companion, ci și ochii noștri”

De-a lungul timpului, gara din Oravița a devenit un punct de plecare și sosire pentru numeroase călătorii către destinații naționale și internaționale. În 1869, linia ferată a fost extinsă pentru traficul de pasageri, oferind călătorilor posibilitatea de a ajunge în orașe precum Budapesta sau Viena într-un timp record, iar călătoriile cu trenul au devenit experiențe memorabile pentru contemporanii lor.

Pe lângă rolul său funcțional, gara din Oravița a fost și locul de întâlnire al unor figuri ilustre ale vremii. De la monarhi precum Regele Carol I, la personalități culturale de excepție precum Mihai Eminescu, gara a găzduit o paletă diversă de oaspeți, contribuind la conturarea unor amintiri și povești memorabile.

Astfel, gara din Oravița nu este doar o simplă stație feroviară, ci o mărturie vie a trecutului și a importanței transportului feroviar în dezvoltarea țării. Cu o istorie impresionantă și un farmec aparte, această bijuterie arhitecturală continuă să fascineze și să inspire călătorii din întreaga lume, rămânând un simbol al tradiției și progresului în inima Banatului.

Citește și: Românii care pot încasa câte 2.000 de lei în plus pe lângă pensie. Metoda prin care un pensionar poate primi 6.100 lei pe lună, după recalculare