Cea mai veche gară din România are peronul la etaj. Mari personalități au trecut pe aici

Pe rețeaua feroviară din România strălucesc adevărate bijuterii arhitecturale, gările, mărturii vii ale unei istorii bogate și fascinante. Aceste construcții monumentale nu doar că facilitează călătoriile, ci și reprezintă puncte de atracție turistică și culturală, amintindu-ne de vremuri trecute și de personalități de seamă care le-au trecut pragul.
Filip Stan
13 apr. 2024, 09:07
Cea mai veche gară din România are peronul la etaj. Mari personalități au trecut pe aici

Printre aceste edificii deosebite se numără și prima gară din România, înălțată în anul 1847. Situată în pitorescul Banat, gara din Oravița își păstrează unicitatea prin plasarea neobișnuită a peronului la etajul 1, făcându-i concurență tuturor celorlalte gări din țară.

Inițial, gara din Oravița a fost ridicată pentru a răspunde unei nevoi imperative a vremii: transportul eficient al cărbunilor între Oravița și Anina, două localități cheie din Banat. Exploatarea zăcămintelor bogate de cărbuni din zonă a impus necesitatea unei infrastructuri feroviare adecvate, iar gara a devenit inima acestei rețele de transport vitală pentru economia locului.

Eforturile de construcție au fost susținute de colaborarea între români și meșteri italieni, care au imprimat gării din Oravița o notă distinctă prin sculpturile lor în marmură și prin atenția la detalii. Inaugurată în noiembrie 1863, gara a fost martora primului tren care a străbătut țara, deschizând drumul pentru o nouă eră în transportul feroviar românesc.

Citește și: Elvis, o stea pe cerul unui cuplu de nevăzători din Arad. Patrupedul le ghidează viața celor doi soți. ”Nu este doar un companion, ci și ochii noștri”

De-a lungul timpului, gara din Oravița a devenit un punct de plecare și sosire pentru numeroase călătorii către destinații naționale și internaționale. În 1869, linia ferată a fost extinsă pentru traficul de pasageri, oferind călătorilor posibilitatea de a ajunge în orașe precum Budapesta sau Viena într-un timp record, iar călătoriile cu trenul au devenit experiențe memorabile pentru contemporanii lor.

Pe lângă rolul său funcțional, gara din Oravița a fost și locul de întâlnire al unor figuri ilustre ale vremii. De la monarhi precum Regele Carol I, la personalități culturale de excepție precum Mihai Eminescu, gara a găzduit o paletă diversă de oaspeți, contribuind la conturarea unor amintiri și povești memorabile.

Astfel, gara din Oravița nu este doar o simplă stație feroviară, ci o mărturie vie a trecutului și a importanței transportului feroviar în dezvoltarea țării. Cu o istorie impresionantă și un farmec aparte, această bijuterie arhitecturală continuă să fascineze și să inspire călătorii din întreaga lume, rămânând un simbol al tradiției și progresului în inima Banatului.

Citește și: Românii care pot încasa câte 2.000 de lei în plus pe lângă pensie. Metoda prin care un pensionar poate primi 6.100 lei pe lună, după recalculare

DailyBusiness
Cât costă cel mai mare și cel mai scump ciolan afumat din România. Are 1,65 kg și îl găsești la unul dintre cele mai vechi restaurante din București
Spynews
Cum reușește Igor Cuciuc să treacă peste moartea fiicei sale! Cântărețul și soția lui și-au găsit un refugiu: ”Ne liniștește”
Bzi.ro
Mirela Vaida, despre demisia de la Antena 1: „Trebuia să şi muncesc ca să am cu ce trăi!”
Fanatik.ro
Marele Helmuth Duckadam, confesiune uluitoare înainte să moară: „Nu-mi ajung banii nici să-mi iau măcar 50 la sută din medicamente”
Capital.ro
Doliu imens în televiziune. A murit cel mai iubit prezentator TV: „Viața nu va mai fi la fel fără el”
Playtech.ro
Doliu uriaș! A murit Helmut Duckadam. „Eroul de la Sevilla” avea 65 de ani
DailyBusiness
Se dau 10.000 de lei GRATUIT pentru români! Iată cum poți să primești banii
Adevarul
Ce contribuții sociale vor plăti de la 1 ianuarie salariații și cu cât cresc amenzile rutiere
wowbiz.ro
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” | EXCLUSIV
Spynews
Cum faci cel mai gustos pui cu sos de ciuperci după rețeta lui Chef Janni Alexandridis de la Meniu de vedetă. Secretul pentru o consistență cremoasă
Spynews
În ce investește Oana Zara banii. Actrița care a interpretat-o pe Dana Pescaru în serialul Lia - Soția soțului meu, dezvăluiri sincere
Evz.ro
Se schimbă modul de atribuire a locurilor de parcare. Hotărârea a intrat în vigoare
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
FOTO. Imagini hot cu Mădălina Ghenea. Cum se menține în formă
kanald.ro
BREAKING NEWS | Helmut Duckadam a murit la 65 de ani!
Cancan.ro
BREAKING | Cauza morții lui Helmut Duckadam. Ce ar fi pățit în spital
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
EL a băgat-o în pușcărie pe Elena Udrea. Ce i-a făcut Traian Băsescu: E în pușcărie din cauza LUI!
StirileBZI
Șoferii, trimiși obligatoriu la medic! Reguli noi la permisul auto
Prosport.ro
Reacția incredibilă a lui Gigi Becali despre moartea lui Helmut Duckadam
stirilekanald.ro
Diana Șoșoacă tună și fulgeră după publicarea rezultatelor exit-poll. Președinta SOS: „Voi cere anularea alegerilor parlamentare”
substantial.ro
Vicepreședinta Filipinelor, Sara Duterte, vizată de o plângere pentru destituire din cauza acuzațiilor de corupție
MediaFlux
DECIZIA care SCHIMBĂ SOARTA alegerilor. RĂSTURNARE de situație la RENUMĂRARE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Istoria parlamentară a României: Totul a început în 1831. După aproape 100 de ani, sub domnia lui Carol al II-lea, activitatea sa a fost suspendată. Actualul parlament, consfințit prin Constituția din 1991