Ceapa verde şi beneficiile ei. De ce este bine să fie consumată

Pe tarabele din piete, alaturi de alte bunatati vegetale, gasim acum, din belsug, ceapa verde. In afara de faptul ca da salatelor un gust care le ridica la patru stele, ceapa verde este si un medicament de exceptie, folosit, fara intrerupere, de mii de ani.

01 apr. 2017, 20:40
Ceapa verde şi beneficiile ei. De ce este bine să fie consumată

Ceapa verde contine cantitati insemnate de vitamina C, vitamina B9, potasiu, calciu. Insa in afara de nutrientii clasici, aceasta delicatesa vegetala mai contine cativa compusi cu efecte terapeutice foarte puternice: 

* Alicina – este substanta care da cepei mirosul de… ceapa, dar are si un efect antibiotic si antiviral extrem de puternic. De asemenea, este un protector pentru plamani si caile respiratorii medii, pe care le fereste de infectii si de bolile tumorale.
* Cvercitina – este un antioxidant puternic, cu rol in combaterea tulburarilor circulatorii, a bolilor cardiovasculare si a cancerului.
* Clorofila – „curata” organismul de metalele grele, de radicalii liberi si de tot felul de poluanti, de la E-urile din alimentatie, la substantele nocive din aer, din apa sau din ambalajul hranei noastre cea de toate zilele. Ca atare, datorita compozitiei sale chimice atat de complexe, ceapa verde are anumite proprietati terapeutice mult mai intense decat cele ale cepei mature alba sau rosie. O cura de ceapa verde, prelungita pana in vara, are efecte depurative, antialergice, regleaza activitatea hormonala a organismului, prevenind si tratand boli din cele mai diverse.

Tratamente interne

Alergia – ceapa verde are efect diuretic si depurativ, regland activitatea glandelor care secreta in mod natural cortizon, motiv pentru care este considerata un antialergic natural de prima mana. Mai ales in timpul polenizarii, al infloririi gramineelor, dar si atunci cand ne expunem la praf si caldura, se recomanda consumul a 6-10 fire de ceapa zilnic, asociata eventual cu alte verdeturi, dar fara alimente consistente. O cura de ceapa verde prelungita moduleaza reactia sistemului imunitar, prevenind eruptiile pe piele, si fenomenele respiratorii specifice alergiei. Daca alergia deja s-a declansat, ceapa verde consumata zilnic ii va diminua severitatea si va preveni complicatiile, mai ales cele respiratorii.
Eczeme – cel mai frecvent apar datorita problemelor imunitare si a dezechilibrelor hormonale din organism. Iar tratamentul dietoterapeutic cel mai eficient al acestor tulburari se face cu asocierea dintre trei legume: ceapa verde, frunzele de marar si frunzele de telina. Exista cazuri de persoane care au constatat disparitia aproape miraculoasa (in 2-3 zile) a unor eczeme care se mentineau de ani de zile, atunci cand a fost facut un tratament cu combinatia din aceste trei legume verzi, sub forma de salata consumata pe stomacul gol.
Acnee – mai ales la tineri, o cura cu ceapa verde are darul sa readuca la locul lor hormonii „jucausi” si sa curete tenul. Vreme de 14 zile, se consuma preponderent (70% din hrana) cruditati si se mananca 10 fire de ceapa verde pe zi, cel mai bine in combinatie cu salata verde si telina. Intre altele, acest regim dreneaza colonul, detoxifica masiv organismul, facand ca aceasta afectiune – altfel atat de greu de tratat – sa se vindece sau macar sa se amelioreze spontan.

Bronsita – alicina din ceapa este un antibiotic si un expectorant puternic, iar clorofila are efect antiinflamator. Datorita acestor substante, ceapa verde este printre cele mai bune remedii in acest domeniu, fiind eficienta ca adjuvant, atat in bronsitele infectioase, cat si in bronsitele alergice. Consumata din belsug, ceapa verde este si un bun mijloc de prevenire a astmului bronsic.
Viroze respiratorii – sunt prevenite si tratate foarte eficient cu ajutorul cepei si al usturoiului verde. Cele doua plante inrudite stimuleaza sistemul imunitar si distrug direct virusii gripali. Se consuma cate 4-5 fire din fiecare, atunci cand simtiti ca raceala va „da tarcoale”, dar si atunci cand deja s-a instalat.
Diabet – doua studii independente, facute in spitalele universitare ale unor facultati de medicina din India, arata ca un consum zilnic semnificativ de ceapa cruda (140 de grame pe zi) scade glicemia, prevenind si chiar tratand diabetul. In plus, ceapa verde previne complicatii ale diabetului cum ar fi: arteriopatiile, hipertensiunea sau ischemia cardiaca. Interesant este ca in aceleasi studii s-a pus in evidenta un alt fapt remarcabil: ceapa NU reduce nivelul glicemiei la cei care nu sufera de diabet.
Tromboflebita, tromboza – se consuma doar partea alba a cepei (tulpina), deoarece frunzele, bogate in vitamina K, pot accentua aceasta afectiune. In schimb, alicina din bulbul de ceapa are proprietati anticoagulante, impiedicand formarea trombilor (cheagurilor). In plus, deoarece are proprietati antiinflamatoare puternice, ceapa are un efect extrem de benefic asupra peretilor venosi, afectati de tromboflebita.
Boli renale cronice – se recomanda consumul de ceapa verde zilnic, mai ales dimineata si seara. Pentru a spori puterea acestui remediu, se asociaza in salate cu tarhon verde si ridichi (radacina si frunze). Toate cele trei legume au un puternic efect diuretic, spaland rinichii de nisipul acumulat, prevenind formarea unor noi calculi. De asemenea, acest trio ajuta la vindecarea definitiva a infectiilor recidivante, fiind un sprijin real al tratamentului cu antibiotice.
Cancer de prostata – ceapa verde este un aliment cu proprietati anticancerigene foarte puternice, care se datoreaza compusilor cu sulf pe care ii contine. Consumul regulat de ceapa scade riscul aparitiei cancerului de prostata la barbati cu peste 50%, asa cum arata un studiu statistic facut cu un deceniu in urma.
Cancer pulmonar – s-a constatat, de asemenea, ca ceapa, mai ales cea verde, consumata zilnic, ajuta la reducerea incidentei cancerului pulmonar. Excelent detoxifiant, ea ajuta la eliminarea din organism chiar a unor substante care produc cancerul pulmonar, cum ar fi metalele grele din noxele industriale sau gudroanele din fumul de tigara. De altfel, ceapa verde este considerata un adevarat antidot pentru fumul de tigara, efectul de protectie fiind atribuit tot alicinei, care are efect antitumoral.
Ciclu menstrual dureros, neregulat – se fac cure de lunga durata cu salate de ceapa, telina verde si salata verde, asezonate cu suc de lamaie. Salata se consuma inainte de fiecare masa. Pe tot parcursul curei (care ar fi bine sa dureze minimum 21 de zile) se consuma cat mai putine proteine (carne, peste, oua, leguminoase) si grasimi (prajeli, margarina, unt).
Acumulare de apa in tesuturi – se consuma zilnic 50 ml de suc de ceapa verde, dizolvat intr-un pahar (200 ml) de lapte cald. Este un remediu stravechi (prima oara a fost consemnat de catre Plinius cel Batran, cu 2000 de ani in urma), care in multe cazuri a dat rezultate bune.
Sterilitate, impotenta hormonala – chiar daca efectul ei nu este la fel de rapid ca cel al vasodilatatoarelor de sinteza, folosite in zilele noastre pe post de afrodisiac, cura indelungata cu ceapa verde are rezultate mai sigure si nu creeaza probleme cardiace, ca medicamentele. Se consuma zilnic 10 fire de ceapa verde, eventual impreuna cu telina (radacina si frunze), tarhon si patrunjel verde, usturoi verde si morcov (frunze si inflorescente).

CEAPA VERDE SI FRUMUSETEA 

Pentru demachiere – o data pe saptamana se poate face o curatare a tenului cu o solutie de ceapa care, desi nu miroase precum cosmeticele clasice, are in schimb un efect purificator extraordinar pentru ten. Se face o solutie din 6 linguri de suc de ceapa si o lingurita de suc de lamaie. In acest preparat se inmoaie un tampon de vata, cu care se sterge de mai multe ori, succesiv, pielea. Ceapa verde are darul de a inactiva unele substante chimice toxice din produsele cosmetice, dar si de a reduce inflamatia si de a curata in profunzime pielea.
Pentru tenul patat – consumul intern de ceapa verde va avea un efect intens depurativ, ajutand la curatarea pe cale naturala, din interior, a pielii. Extern, se foloseste sucul proaspat obtinut din ceapa verde, cu care se lotioneaza obrazul vreme de cateva minute, inainte de culcare.
Pentru tenul acneic – se prepara o masca din trei lingurite de suc de ceapa, o lingurita de suc de lamaie, un galbenus de ou si o lingurita de miere lichida. Toate componentele se amesteca bine, pentru omogenizare, apoi se aplica pe fata, vreme de minimum 15 minute. Este un tratament care purifica tenul, inlatura excesul de sebum, distruge bacteriile si previne formarea cosurilor.

Precautii si contraindicatii la tratamentul cu ceapa verde

Ceapa verde se consuma cu prudenta de catre bolnavii de gastrita, de colita de fermentatie si de cei cu colon iritabil. Exista relativ multe persoane care au o intoleranta digestiva, mai mica sau mai mare, la ceapa verde. In cazul lor, ingerarea cepei poate inhiba peristaltismul gastric, poate incetini procesul digestiv, mergand pana la aparitia starilor de greata si a indigestiei puternice. In aceste cazuri, doza de ceapa va fi redusa pana la limita suportabilitatii, organismul urmand sa fie obisnuit gradat cu acest remediu. De asemenea, este bine ca dupa administrarea cepei sa se consume putin suc de lamaie si sa se mestece, dupa aceea, frunze de leustean sau de patrunjel (este si una dintre putinele metode care functioneaza, intr-o anumita masura, pentru corectarea mirosului respiratiei).

Continuarea, pe formula-as.ro.