Ceartă în Coaliție pe pensiile speciale. Tăieri la pensiile speciale, impozitare cu 15% a părţii de necontributivitate şi indexare cu rata inflaţiei

PSD si PNL ar vrea să impoziteze pensiile speciale cu 15% - e vorba de partea necontributivă, plătită lunar de la Bugetul de Stat. În plus, Coalitia si-ar dori ca nicio pensie specială să nu mai depăsească salariul avut de beneficiar în timpul vietii active. Iar cumularea pensiilor speciale ar putea fi interzisă. Cu toate acestea, Coalitia nu respectă cerinta obligatorie a Comisiei Europene: aceea ca pensiile militare să nu depăşească 45% din veniturile obtinute în întreaga carieră.

27 mart. 2023, 14:45
Ceartă în Coaliție pe pensiile speciale. Tăieri la pensiile speciale, impozitare cu 15% a părţii de necontributivitate şi indexare cu rata inflaţiei

Liderii coaliției de guvernare s-au întâlnit duminică pentru noi discuţii legate de reforma pensiilor speciale, blocată în prezent în Senat. Atât liberalii, cât și social-democrații vor să aducă mai multe amendamente la proiectul de lege.

Variantele discutate se referă la aplicarea principiului potrivit căruia nicio pensie specială nu va fi mai mare decât veniturile din timpul activităţii persoanei, principiu care se regăseşte şi în soluţiile cu care a venit Banca Mondială, pentru a se respecta jalonul din PNRR.

Citește și: Pensii 2023. Marius Budăi, anunţ oficial despre majorarea pensiilor

În plus, alte amendamente discutate ar viza o impozitare a părţii de neconstributivitate din pensia specială, dar şi interzicerea cumulului mai multor pensii speciale. De asemenea, pensiile speciale vor fi indexate anual cu rata inflaţiei.

În cazul pensiilor din sistemul de apărare şi ordine publică, se vor elimina mai multe sporuri care erau calculate în stabilirea pensiei de serviciu, au precizat sursele politice citate de news.ro.

Citește și: Pachete de Paşte 2023. Cât costă în realitate coletul cu 25 de kilograme de alimente pe care îl primesc 2,4 milioane de români

Amendamentele agreate în coaliţie urmează să fie elaborate, pentru a intra în dezbaterea comisiilor din Senat.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a afirmat duminică seara la Prima News că a văzut la liderii coaliţiei determinare să rezolve problema pensiilor speciale astfel încât să nu mai existe nicio pensie mai mare decât salariul, să existe contributivitate, astfel încât toat aceste lucruri să se întâmple.