Ceartă în PDL pentru urmaşul lui Băsescu. Atacul la Videanu şi modelul american propus în partid

Desemnarea candidatului la alegerile prezidenţiale atrage noi contre în rândurile democrat-liberalilor. După ce, preşedintele PDL Bucureşti, Adriean Videanu, a declarat că ar accepta intrarea în cursa electorală dacă ar fi „mandatat” de partid, Theodor Paleologu îl ironizează pe fostul primar. „Formule ipocrite şi ridicole. Pe mine nu m-a atins încă boala preşedintomaniei”, precizează pentru RTV.NET vicepreşedintele PDL. Lansarea temei prezidenţiale în partid este criticată şi de către Gheorghe Falcă, primarul Aradului acuzând conducerea PDL de lipsă de realism.

25 ian. 2013, 10:00

După rezultatul catastrofal obţinut la alegerile parlamentare din decembrie, pedeliştii încearcă să redreseze linia partidului prin găsirea unui candidat care să poată concura cu şanse reale împotriva ofertei USL.

Primul anunţ de intenţie a fost emis de către preşedintele PDL Bucureşti, Adriean Videanu, care a precizat miercuri seara, că ar fi dispus să intre în bătălia electorală pentru alegerile prezidenţiale în cazul în care ar fi mandatat de partid.

Afirmaţiile fostului primar al Capitalei sunt ironizate de către Theodor Paleologu. Întrebat dacă ar accepta să candideze în cursa pentru Cotroceni în cazul în care partidul i-ar înainta respectiva propunere,vicepreşedintele democrat-liberal a răspuns că nu este atins de „boala preşedintomaniei”. 

„Eu nu mă gândesc câtuşi de puţin la candidatura proprie. Refuz să intru în jocul ipotezelor: „dacă îmi cere partidul”, „dacă naţiunea mă cheamă”, „dacă primesc mandat de la Providenţă” şi alte asemenea formule ipocrite şi ridicole. Nu m-a atins încă boala preşedintomaniei şi urmez un tratament profilactic pentru a nu mă lăsa contaminat”, a precizat, pentru ROMÂNIATV.NET, Theodor Paleologu.

La rându-i, primarul Aradului, Gheorghe Falcă, critică enunţurile făcute de liderii de la centru, extinzând indirect atacul asupra lui Vasile Blaga.

„Astea sunt preocupările liderilor partidului şi arată cât de mult sunt conectaţi în relaţia cu cetăţenii. Mă refer aici la toţi cei care sunt în conducerea PDL şi care au o preocupare majoră pentru candidaţii din 2014. E vorba despre aceeaşi lideri care au fost implicaţi în succesul electoral din 2012. Probabil vor un succes la fel de mare la alegerile prezidenţiale din 2014. Prin această dezbatere a candidatului la alegerile prezidenţiale nu fac decât să-l protejeze pe Victor Ponta. În loc să se concentreze pe acest buget pe care îl propune Guvernul şi care e mai slab decât cel al lui Boc, sunt preocupaţi de candidatul din 2014″, a explicat pentru ROMÂNIATV.NET, Gheorghe Falcă.

Dincolo de contrele interne, primul pas pe care pedeliştii ar urma să-l facă pentru stabilirea unui candidat la şefia statului este programat luna viitoare în cadrul Consiliului Naţional de Coordonare, ocazie cu care liderii democrat-liberali din teritoriu împreună cu parlamentarii partidului ar urma să convină asupra unei formule prin care să stabilească regulile competiţiei interne.

Varianta Videanu: 3-4 candidaţi şi alegeri primare

O prima variantă care se vehiculează în PDL este aplicarea modelului american de desemnare a candidatului la preşedinţie. Surse din conducerea partidului au precizat pentru ROMÂNIATV.NET că Adriean Videanu intenţionează să propună în cadrul CNC-ului din februarie introducerea alegerilor primare pentru stabilirea candidatului, mecanism ce presupune o preselecţie care să stabilească trei-patru candidaţi dispuşi să intre în campania electorală internă. Concret, fiecare candidat ar urma să-şi prezinte proiectul politic în fiecare filială în parte, desemnarea câştigătorului făcându-se fie prin votul delegaţiilor stabiliţi de organizaţiile judeţene, fie direct, ca urmare a votului tuturor membrilor de partid.

Varianta alegerilor primare ar fi primul numitor comun la care ar ajunge cel puţin două tabere din PDL. Căci, propunerea lui Videanu este agreată atât de nucleul dur din jurul lui Vasile Blaga, cât şi de aripa intelectualilor.

Deşi, consideră că PDL ar trebui să-şi rezolve mai întâi problemele interne, Theodor Paleologu nu respinge alegerile de tip american.

„Deocamdată prioritatea trebuie să fie dezvoltarea şi consolidarea mecanismelor de democraţie internă în cadrul partidului. E vorba de un demers gradual: mai întâi un congres în formula lărgită, alegerea preşedintelui partidului de cât mai mulţi dintre noi (fie toţi militanţii, fie măcar toţi aleşii), apoi desemnarea candidaţilor la europarlamentare pe baza de alegeri interne şi abia în ultimul rând, dacă e nevoie, desemnarea candidatului la prezidenţiale prin alegeri primare. E cazul să ne concentrăm pe principii şi proceduri eficiente, nu pe discuţii de persoane sau pe iluzorii portrete robot prin care fiecare se descrie de fapt pe sine, a adăugat vicepreşedintele democrat-liberal”, a adăugat pentru ROMÂNIATV.NET, Paleologu.

Anastase: Susţin ideea alegerilor primare

Propunerea alegerilor primare pentru alegerea candidatului la preşedinţie este susţinută şi de către preşedintele PDL Prahova, Roberta Anastase.

Fostul şef al Camerei Deputaţilor crede, însă, că este puţin probabil ca numele pentru Cotroceni să fie stabilit în perioada imediat următoare.

 

„Este o idee absolut în regulă, una dintre metodele eficiente prin care să laşi o competiţie internă să scoată cel mai bun candidat. În plus, oferă şi vizibilitate candidatului. Dacă se va propune această variantă eu aş susţine-o fără rezerve. Cu siguranţă în cadrul CNC vor fi stabilite datele certe pentru fiecare pas care trebuie urmat. Nu cred că vom avea numele candidatului odată cu congresul din luna mai pentru că la Convenţia Naţională ar trebui să ne concentrăm asupra desemnării conducerii partidului. Pe de altă parte, nici nu avem foarte mult timp la dispoziţie pentru a veni cu un nume, cu atât mai mult cu cât suntem într-o situaţie delicată după rezultatul alegerilor din decembrie”, a precizat pentru ROMÂNIATV.NET, Roberta Anastase.