CEDO a DECIS: Rusia trebuie să plătească 1,9 MILIARDE de euro fostilor ACŢIONARI ai Yukos

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis joi ca Rusia să plătească aproape 1,9 miliarde de euro foştilor acţionari ai fostului grup petrolier Iukos, reprezentând despăgubiri pentru nereguli în procedura fiscală intentată împotriva societăţii ruse în 2000, relatează AFP, Reuters şi DPA, citate de Agerpres.

31 iul. 2014, 10:31
CEDO a DECIS: Rusia trebuie să plătească 1,9 MILIARDE de euro fostilor ACŢIONARI ai Yukos

Foştii acţionari ceruseră Moscovei despăgubiri mult mai mari – de aproape 38 de milliarde de euro – în cadrul unei proceduri asupra căreia CEDO a decis pe fond în septembrie 2011.

Ministerul Justiţiei din Rusia a precizat că decizia CEDO în cazul Iukos este ‘nedreaptă şi părtinitoare’, adăugând că poate face apel împotriva acesteia în decurs de trei luni.

Verdictul a fost dat la câteva zile după ce Curtea permanentă de arbitraj de la Haga a decis la rândul ei că Rusia trebuie să le plătească acţionarilor Iukos 50 de miliarde de dolari despăgubiri drept compensaţie pentru modul în care a dezmembrat compania Iukos. Şi în acest caz sentinţa poate fi atacată cu apel.

Iukos a fost dizolvată de guvernul rus după ce preşedintele său, Mihail Hodorkovski, un critic al Kremlinului, a fost arestat pentru evaziune fiscală. El a petrecut nouă ani în închisoare, fiind graţiat anul trecut de preşedintele Vladimir Putin.