CEDO consideră „ilegală” arestarea liderului opoziţiei ruse Boris Nemţov

Rusia a încălcat drepturile liderului opoziţiei Boris Nemţov prin arestarea şi reţinerea sa timp de două săptămâni după o manifestaţie antiguvernamentală, a decis joi Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg, informează DPA, potrivit Agerpres.

31 iul. 2014, 14:37
CEDO consideră „ilegală” arestarea liderului opoziţiei ruse Boris Nemţov

CEDO a afirmat în hotărârea sa că arestarea lui Boris Nemţov după o demonstraţie autorizată a opoziţiei la Moscova la 31 decembrie 2010, a fost ‘arbitrară şi ilegală’.

Curtea a dispus ca Rusia să-i plătească lui Nemţov despăgubiri de 26.000 de euro şi 2.500 de euro cheltuieli de judecată.

Poliţia rusă a susţinut atunci că politicianul liberal, care a fondat Mişcarea Solidaritatea (anti-Putin) împreună cu campionul de şah Garry Kasparov, a scandat sloganuri antiguvernamentale şi s-a opus arestării.

Instanţa a declarat că sloganurile antiguvernamentale scandate de Nemţov fac parte din dreptul de exprimare al acestuia şi că acţiunile autorităţilor au avut drept scop descurajarea ruşilor ‘de a participa la demonstraţii şi la o dezbatere politică deschisă’.