CEDO va discuta plângerea împotriva României depusă de un saudit privind Predarea lui într-un centru de detenţie al CIA

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) va discuta, pe 29 iunie, plângerea depusă contra României de cetățeanul saudit Abd al Rahim al-Nashiri, cu privire la ''predarea'' sa către centre de detenție secrete ale CIA, unde ar fi fost supus unor metode de interogare ilegale, potrivit site-ului CEDO.

08 iun. 2016, 16:59
CEDO va discuta plângerea împotriva României depusă de un saudit privind Predarea lui într-un centru de detenţie al CIA

Abd al Rahim al-Nashiri, cetățean saudit de origine yemenită, născut în 1965, susține că a fost supus unor rele tratamente în România în contextul în care se afla în mâinile autorităților americane, transferul său din România și faptul că acest stat nu a desfășurat nicio anchetă efectivă cu privire la circumstanțele în care a fost supus relelor tratamente, la detenția și la transferul său.

În ceea ce privește relele tratamente și detenția în România, Al-Nashiri susține că România a încălcat articolele 3 (interzicerea torturii), 5 (dreptul la libertate și la siguranță) și 8 (dreptul la respectarea vieții private și familiale) ale Convenției Europene a Drepturilor Omului, permițând ca el să fie torturat, maltratat și deținut în secret pe teritoriul român, potrivit Agerpres.

Al-Nashiri se află în prezent în detenție la baza navală Guantanamo Bay din Cuba. El este suspectat că a participat, în octombrie 2000, la atentatul care a vizat nava americană USS Cole în portul portul yemenit Aden. De asemenea, se bănuiește că a avut un rol în atacul contra petrolierului francez MV Limburg în Golful Aden, în octombrie 2002.

Citeşte şi Închisorile secrete ale CIA: Un prizonier de la Guantanamo cere statut de victimă

El acuză faptul că a fost victima unei ”extrădări extraordinare” de către CIA, mai precis arestarea și transferuri în centre de detenție secretă ale CIA în diverse țări, în special Polonia și România. Al-Nashiri susține că a fost închis într-un astfel de centru în România de la 12 aprilie 2004 până la o dată neprecizată anterioară zilei de 6 septembrie 2006, înainte de a fi transferat și încarcerat la Guantanamo pentru a fi interogat, timp în care a fost torturat.

În legătură cu transferul său din România, Al-Nashiri afirmă că, prin autorizarea transferului său de manieră deliberată și în deplină cunoștință de cauză, România i-a încălcat drepturile.

Acest caz a fost înregistrat la CEDO în data de 1 iunie 2012.