Cehia este ŞANTAJATĂ cu răspândirea virusului EBOLA. Escrocii vor 1 milion de euro în monedă virtuală Bitcoin

Unul sau mai mulţi necunoscuţi au ameninţat statul ceh cu răspândirea virusului Ebola pe teritoriul său, solicitând un milion de euro în monedă virtuală, aşa-numita bitcoin, pentru a renunţa la plan, a anunţat luni poliţia cehă, citată de AFP, citată de Agerpres.

27 oct. 2014, 16:31

‘Unul sau mai mulţi răufăcători se dedau la un şantaj al statului, ameninţând cu propagarea virusului Ebola’, a declarat presei un adjunct al şefului poliţiei naţionale, Zdenek Laube. ‘De la început, obiectivul principal a fost de a semăna panica’, a adăugat el.

Ministrul de interne a precizat într-un comunicat că persoanele aflate în spatele şantajului folosesc ‘metode de comunicare foarte sofisticate’, fără a furniza informaţii suplimentare.

Autorul sau autorii riscă o pedeapsă de până la 12 ani de închisoare, a indicat Robert Slachta, şeful Biroului de luptă împotriva crimei organizate (UOOZ).

Citeşte şi UE va aloca peste 24 de milioane de euro pentru crearea unui vaccin împotriva virusului Ebola

Potrivit şeful serviciilor cehe de sănătate publică, Vladimir Valenta, virusul, care a provocat deja moartea a aproape 5.000 de persoane, are totuşi puţine şanse de a se răspândi în Republica Cehă.

‘Obţinerea virusului, transportul lui, propagarea lui pe o altă cale decât contactul cu o persoană infectată sau cu fluidele sale corporale nu este un lucru realist’, a spus el în faţa ziariştilor.

Până în prezent, patru cazuri suspecte de Ebola s-au dovedit a fi negative în Cehia, ţară de 10,5 milioane de locuitori.

Peste 10.000 de persoane au contactat virusul, prezent în principal în trei ţări din Africa de Vest, conform cifrelor prezentate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Numai câteva cazuri – în majoritate persoane care au îngrijit bolnavi în Africa – au fost înregistrate în Europa şi America de Nord, notează AFP