CEHIA: La aderarea Ucrainei la UE şi NATO să se ţină cont de riscul unei CONFRUNĂRI cu RUSIA

Ucraina nu are nici forţa, nici capacitatea de a se integra în Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi Uniunea Europeană (UE), a declarat premierul Cehiei, Bohuslav Sobotka, într-un interviu publicat sâmbătă în cotidianul Pravo, citat de RIA Novosti, potrivit Agerpres.

06 sept. 2014, 13:52
CEHIA: La aderarea Ucrainei la UE şi NATO să se ţină cont de riscul unei CONFRUNĂRI cu RUSIA

Premierul Cehiei: Ucraina nu are nici forţa, nici capacitatea de a se integra în Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi Uniunea Europeană (UE), a declarat premierul Cehiei, Bohuslav Sobotka, într-un interviu publicat sâmbătă în cotidianul Pravo, citat de RIA Novosti.
‘Ucraina în sine nu are nici forţa, nici capacitatea de a se integra în UE şi NATO. În afară de aceasta, aici trebuie să se ţină întotdeauna cont de un serios risc de confruntare cu Rusia’, a declarat premierul ceh.

În opinia lui Sobotka, declanşarea actualului conflict (din estul Ucrainei) este legat de ‘ambiţiile extinderii NATO şi UE cu Ucraina, fără un dialog preliminar cu Rusia şi fără ca Moscova să aibă posibilitatea de a influenţa în vreun fel acest proces’.

Citeşte şi Petro Poroşenko avertizează România: RUSIA ar putea CUCERI ŞI BUCUREŞTIUL

Bohuslav Sobotka a amintit că aderarea republicilor baltice la NATO a fost acceptată de Rusia şi nu au existat conflicte în acest sens, însă în cazul de faţă Ucraina este legată mult mai strâns de Rusia decât regiunea baltică. Astfel, presiunea geopolitică externă, când NATO şi UE concurează cu Rusia pentru Ucraina, ameninţă serios integritatea acestei ţări.

Citeşte şi Premierul Poloniei: Nu poţi da crezare 100% unui document semnat de TERORIŞTI susţinuţi de RUSIA

În opinia premierului ceh, principala aspiraţie a Rusiei este de a menţine în jurul teritoriului său state-tampon, iar în acest scop Moscova este gata să-şi sacrifice orice, inclusiv prosperitatea economică. ‘Sancţiunile au adus anumite prejudicii economiei ruse, însă nu au schimbat în niciun fel comportamentul Moscovei în Ucraina. De aceea, afirm că sancţiunile şi escaladarea lor nu sunt eficiente. Efect pot avea doar dezbaterile cu participarea Rusiei’, este de părere Sobotka.

‘Fără un acord cu Rusia, în calitate de ţară care este, va rămâne şi va juca un rol în această regiune, o integrare rapidă a Ucrainei (în UE şi NATO) ar însemna destrămarea ei’, a atenţionat premierul Cehiei.