Cehia se pregătește pentru ce e mai rău. Ce măsuri pregătesc autoritățile cehe în cazul unei crize energetice

De frica unei crize energetice, Cehia vrea să impună în această iarnă limite ale temperaturilor interioare.

12 aug. 2022, 10:08
Cehia se pregătește pentru ce e mai rău. Ce măsuri pregătesc autoritățile cehe în cazul unei crize energetice

În cazul unei crize de combustibili cauzată de războiului din Ucraina, ministerul ceh al Industriilor și-a propus limitarea încălzirii la iarnă la 18 grade Celsius în birouri, 19 grade în instituţiile de învăţământ şi 20 de grade în centrele medicale.

Citește și Nu vom sta în frig la iarnă! Depozitele de gaze ale României sunt pline în proporţie de 60%

Această recomandare corespunde obiectivului Comisiei Europene de reducere a consumului de gaz cu 15% până în martie 2023.

Propunerea se regăseşte într-un proiect de act normativ ce cuprinde un tabel detaliat al temperaturii maxime admise în urma pornirii sistemelor de încălzire în funcţie de tipul încăperii.

Astfel, în birouri, camere de hotel, bucătării, camere de zi sau camere ale copiilor temperatura ar trebui limitată la 18 grade Celsius, iar în instituţiile de învăţământ, inclusiv şcoli şi grădiniţe, la maxim 19 grade.

În spitale temperatura maximă care se  regăseşte în respectiva propunere este de 20 de grade Celsius, indiferent că este vorba despre rezervele unde sunt internaţi bolnavii, de cabinete sau săli de operaţie.

Statele UE au convenit o reducere voluntară a consumului lor de gaze cu 15% până în martie 2023, reducere pe care însă Comisia Europeană o poate face să devină obligatorie în cazul unui risc de ”penurie gravă”, ce ar putea surveni în eventualitatea sistării furnizării gazelor ruseşti în contextul războiului din Ucraina sau al sancţiunilor impuse Rusiei, dar aplicarea acestui acord prevede mai multe excepţii pentru unele state membre.

Românii nu vor tremura de frig la iarnă!

Românii pot să stea liniștiți, anunță autoritățile. Țara noastră este una dintre puținele țări europene cu producție internă semnificativă, ce asigură iarna o parte din consum.

În condiţiile în care, până la 1 noiembrie, fiecare ţară UE are obligaţia să aibă depozitele de gaze pline în procent de 80%, România pare să fie pe drumul cel bun, depozitele de gaze sunt pline în proporţie de 60%.

“Există o decizie la nivelul Uniunii Europene şi fiecare ţară membră trebuie să intre în iarnă cu 80% din capacitatea de depozitare. În momentul de faţă suntem puţin peste 40%, 41%. Angajamentul nostru, faţă de noi, în primul rând, şi faţă de Uniunea Europeană este ca până la 1 august să avem în depozite 46%. Până la 1 septembrie 57%, până la 1 octombrie 66% şi până la 1 noiembrie 80%”, declara premierul Nicolae Ciucă în urmă cu mai bine de o lună.

Citește și Gazele s-au scumpit cu peste 70% în ultimul an. Se anunţă iarnă grea pentru români