Cehia şi Slovacia marchează 25 de ani de la REVOLUŢIA de CATIFEA

Cehia şi Slovacia marchează luni 25 de ani de la cea mai mare demonstraţie studenţească din Europa, de la care a început, la 17 noiembrie 1989, Revoluţia de Catifea din Cehoslovacia, informează agenţia de presă Unian, citată de Agerpres.

17 nov. 2014, 10:13

În urmă cu 25 de ani, protestele paşnice prilejuite de Ziua Internaţională a Studenţilor s-au transformat în confruntări violente cu poliţia. După o lună, în Cehoslovacia a apărut primul din ultimii 41 de ani guvern necomunist, iar la 29 decembrie 1989 Vaclav Havel a devenit preşedintele federaţiei, în urma unui vot în parlament.

În 1993, Cehia şi Slovacia au trecut prin aşa-zisul ‘divorţ de catifea’, devenind două state separate. Însă, potrivit unui sondaj din acest an, peste 16% dintre cehi visează încă la reinstaurarea comunismului.

În Slovacia a fost anulat concertul festiv din acest an, deoarece interpreţii nu au dorit să se asocieze cu organizatorii lui – partidul aflat la conducere, Smer.

De asemenea, doar 84% dintre locuitorii Republicii Cehe ştiu de sărbătoarea din 17 noiembrie, care se numeşte acum oficial Ziua luptei pentru libertate şi democraţie.

În Slovacia, unde majoritatea populaţiei evaluează de asemenea în mod pozitiv evenimentele care au avut loc în urmă cu 25 de ani, sărbătoarea se numeşte Ziua luptei împotriva totalitarismului.