Cei mai bogaţi oameni din lume au o avere egală cu jumătatea populaţiei cea mai săracă a planetei

Cei mai bogaţi 26 de oameni din lume au tot atâţia bani cât jumătate din populaţia cea mai săracă a planetei, relevă raportul anual al Oxfam.

21 ian. 2019, 08:53
Cei mai bogaţi oameni din lume au o avere egală cu jumătatea populaţiei cea mai săracă a planetei

Concentrarea bogăţiei s-a accentuat în 2018, iar 26 de miliardari deţin în prezent tot atâţia bani cât jumătatea cea mai săracă a lumii, a denunţat luni ONG-ul Oxfam, care a îndemnat statele să-i taxeze pe cei mai bogaţi, relatează AFP.

”Prăpastia care se cască între bogaţi şi săraci penalizează lupta împotriva sărăciei, face rău economiei şi alimentează furia în lume”, a declarat Winnie Byanyima, directoarea executivă a Oxfam International, citată într-un comunicat.

Guvernele ”trebuie să se asigure că întreprinderile şi cei mai bogaţi îşi plătesc impozitele”, a subliniat ea, cu ocazia publicării tradiţionalului raport anual al Oxfam cu privire la inegalităţile mondiale, înaintea World Economic Forum (WEF), ce se desfăşoară până vineri la Davos.

Potrivit datelor ONG-ului – 26 de persoane dispun de-acum de tot atâţia bani cât 3,8 miliarde dintre cei mai săraci locuitori ai planetei. În 2017 aceştia erau 43.

În ceea ce-l priveşte pe cel mai bogat om din lume – patronul Amazon Jeff Bezos -, bogăţia sa a atins 112 miliarde de dolari anul trecut. Or ”bugetul Sănătăţii Etiopiei corespunde unui procent din averea sa”, subliniază ONG-ul, informează news.ro.

Bogăţia miliardarilor din lume a crescut cu 900 de miliarde anul trecut, adică într-un ritm de 2,5 miliarde pe zi, în timp ce cea a jumătăţii celei mai sărace a populaţiei planetei a scăzut cu 11%, precizează ea.

Numărul miliardarilor s-a dublat, de altfel, de la criza financiară din 2008, a subliniat Oxfam, constatând că ”bogaţii beneficiază nu doar de o avere în plină expansiune, ci şi de nivelurile de impozitare cel mai puţin ridicate de decenii”, potrivit news.ro.

Citeşte şi HOROSCOP. Copiii născuţi în această perioadă au cele mai mari şanse să ajungă bogaţi şi faimoşi

”Dacă tendinţa s-ar inversa, majoritatea guvernelor ar avea suficiente resurse pentru a finanţa serviciile publice”, a subliniat ONG-ul, care estimează că ”bogăţia este deosebit de subtaxată”. El a precizat, astfel, că la un dolar impozit pe venit, numai patru cenţi provin din taxarea celor bogaţi.

Potrivit Oxfam, care estimează că cei mai bogaţi ascund fiscului 7.600 de miliarde de dolari – în anumite ţări precum Brazilia sau Regatul Unit -, ”cei mai săraci 10% plătesc de-acum impozite mai mari proporţional cu venitul lor dcât cei mai bogaţi”.

Acest raport este publicat într-un moment în care taxarea celor mai mari averi provoacă deja dezbateri în mai multe ţări.


loading...