Cei mai puternici 20 de lideri ai planetei, la reuniunea anuală, în Japonia

Liderii celor mai mari 20 de puteri ale planetei se reunesc vineri şi sâmbătă în oraşul-port din vestul Japoniei pentru întâlnirea anuală a unei familii internaţionale care, de la iniţierea acestor reuniuni în 2008, nu încetează să se destrame.

28 iun. 2019, 05:59
Cei mai puternici 20 de lideri ai planetei, la reuniunea anuală, în Japonia

„Mult de muncă” în perspectivă, în încercarea de a-i determina pe liderii mondiali, mai dezbinaţi ca niciodată, să ajungă la un acord pe dosare precum comerţul, schimbările climatice sau chiar în privinţa direcţiei care să fie imprimată mondializării: un summit G20, potenţial exploziv, a început vineri la Osaka, transmite AFP.

Un prim subiect controversat îl reprezintă comerţul.”Va fi mult de muncă”, a declarat premierul australian Scott Morrison după întâlnirea de joi seara cu preşedintele Donald Trump.”Am părăsit cina spunându-mi că va fi dificil” de conciliat poziţiile americană şi chineză, potrivit Agerpres.

Analistul Ebrahim Rahbari de la CitiFX a evaluat la 60% probabilitatea unui „acord pentru reluarea negocierilor care să aibă ca scop ultim un acord complet, dar fără un efect imediat important, dacă nu acela de a amâna ameninţarea unor taxe vamale suplimentare asupra importurilor din China”, informează Agerpres.

Duelul chino-american promite să eclipseze celelalte subiecte incluse pe agenda summitului G20, ceea ce pare să îl deranjeze pe preşedintele Franţei Emmanuel Macron, sosit miercuri în Japonia. „Suntem prizonierii unei tensiuni care trebuie să fie un acord între SUA şi China. Este o metodă proastă. Comerţul nu este un joc”, a insistat joi şeful statului francez, care aşteaptă o confirmare a importanţei multilateralismului în cadrul summitului G20.

Neînţelegeri există şi în privinţa schimbărilor climatice. Donald Trump, care a decis să retragă SUA din Acordul de la Paris din 2015, îşi agresează constant partenerii pe această temă.

Un alt lider turbulent, preşedintele brazilian Jair Bolsanoro, a lansat deja un avertisment ca răspuns la criticile Germaniei, căreia i s-a alăturat Franţa, în legătură cu acţiunile sale în domeniul mediului: „Brazilia trebuie respectată. Nu vom accepta să fim trataţi ca în trecut”, a avertizat şeful statului brazilian, potrivit Agerpres.

Preşedintele rus Vladimir Putin a criticat liberalismul într-un interviu acordat Financial Times, un ecou la discursul omologului său american, cu care urmează să se întâlnească la Osaka în cursul zilei de vineri. În privinţa Iranului, Putin se află în schimb pe o poziţie complet opusă preşedintelui Trump şi este de aşteptat că va încerca să îl tempereze pe liderul de la Casa Albă pe acest subiect în cadrul întrevederii.

Atenţia va fi îndreptată şi asupra cancelarului german Angela Merkel care simbolizează înclinarea spre compromis şi spre tradiţia multilateralismului, contestate în ultima vreme de creşterea populismului, s-a deplasat în Japonia după o nouă criză de tremurat, care a ridicat semne de întrebare în privinţa stării sale de sănătate.