Cei nouă poliţişti de la Secţia 16 Poliţie din Capitală, acuzaţi că au torturat doi bărbaţi în toamna anului trecut, au fost trimişi în judecată

Nouă poliţişti de la Secţia 16 Poliţie din Capitală, acuzaţi că în toamna anului trecut au torturat doi bărbaţi care le-au reproşat că nu poartă măşti de protecţie în contextul măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19, au fost trimişi în judecată.

09 iul. 2021, 15:37
Cei nouă poliţişti de la Secţia 16 Poliţie din Capitală, acuzaţi că au torturat doi bărbaţi în toamna anului trecut, au fost trimişi în judecată

Pînă ca cei nouă poliţişti să fie trimişi în judecată penru faptele lor, ambii bărbaţi torturaţi au decedat, în luna martie a acestui an, în condiţii suspecte, nefiind însă stabilită o legătură între agresiune şi deces.

”La data de 09.07.2021, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au dispus trimiterea în judecată a nouă agenţi de poliţie din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, Secţia 16, pentru săvârşirea infracţiunilor de lipsire de liberate în mod ilegal, tortură, complicitate la tortură, purtare abuzivă, instigare la lipsire de libertate în mod ilegal, fals intelectual şi favorizare a făptuitorului. Dintre cei nouă inculpaţi, unul este cercetat în stare de arest preventiv, doi în stare de arest la domiciliu, iar ceilalţi şase sub măsura controlului judiciar.

Conform procurorilor, la data de 01.09.2020, in jurul orelor 01.45, inculpaţii făceau parte dintr-un filtru de poliţie organizat în zona străzii Calea Şerban Vodă dinBucureşti, context în care au fost abordaţi de cei doi bărbaţi, care le-au adresat reproşuri cu privire la nepurtarea măştilor de protecţie în contextul epidemiologic SARS-COV2.

”În aceste împrejurări, în scopul pedepsirii persoanei vătămate G.M.I. pentru reproşurile adresate, şase dintre inculpaţi, având asupra lor armamentul din dotare, au lipsit-o în mod ilegal de libertate, încătuşând-o şi transportând-o împotriva voinţei sale pe un teren viran situat la periferia mun. Bucureşti, sectorul 4. În locaţia respectivă, trei dintre inculpaţi au exercitat pentru aproximativ 30 de minute violenţe fizice asupra victimei, aplicându-i lovituri repetate cu corpuri contondente în zona superioară a corpului, a capului, a membrelor superioare şi inferioare, dar şi în zona degetelor mâinilor şi a tălpilor. În tot acest timp, trei dintre agenţii de poliţie, deşi nu au participat în mod activ la aplicarea loviturilor, au urmărit impasibili agresiunile la care a persoana vătămată era supusă de către colegii lor, neintervenind pentru oprirea acestora, deşi în virtutea atribuţiilor de serviciu aveau obligaţia de a interveni pentru protecţia persoanelor vulnerabile. Totodată, unul dintre inculpaţi a supus persoana vătămată unor tratamente degradante”,  transmite Parchetul Tribunalului Bucureşti, conform News.ro.

După exercitarea actelor de violenţă, victima a fost abandonată pe respectivul teren viran.

Dintre cei nouă poliţişti, cel puţin doi au încercat să ascundă faptele, cu ajutorul unui alt coleg neimplicat în agresiune

”În acelaşi timp, alţi doi inculpaţi au lipsit-o în mod ilegal de libertate pe persoana vătămată G.T.N., în intervalul 01.45 – 02.00. Astfel, după încătuşarea nelegală a acesteia, au încuiat-o în autospeciala ce le fusese repartizată, peste două jante auto depozitate pe bancheta din spate, nu înainte de a pulveriza spray lacrimogen în habitaclul autoturismului. Ulterior, au transportat-o fără vreo justificare legală în zona Zeţari din Bucureşti, sectorul 5, unde au descătuşat-o şi abandonat-o pe o stradă întunecată”, precizează procurorii.

Pentru a crea aparenţa unui comportament violent al victimelor şi a justifica astfel conduita agenţilor de poliţie, unul dintre inculpaţi a aplicat sancţiuni contravenţionale fiecărei persoane vătămate, atestând în mod nereal cu ocazia întocmirii proceselor-verbale de contravenţie că acestea au fost depistate în timp ce tulburau ordinea şi liniştea publică.

Pe parcursul desfăşurării urmăririi penale, un agent de poliţie din cadrul aceleiaşi secţii, acţionând în beneficiul unuia dintre agresori, i-a acordat ajutor în mod repetat, în scopul îngreunării cercetărilor şi tragerii sale la răspundere penală.

Prin rechizitoriu s-a dispus şi clasarea cauzei faţă de un alt agent de poliţie din cadrul DGPMB Secţia 16, probele administrate în cursul urmăririi penale relevând că acesta nu a participat la săvârşirea infracţiunilor.