Cei şapte bolnavi de cancer care au câştigat procesul cu statul îşi vor primi medicamentele compensate 100%

CNAS a încheiat demersurile necesare punerii în executare a sentinţei Curţii de Apel Bucureşti cu privire la acordarea unor tratamente în regim de compensare 100% care nu sunt cuprinse în lista de medicamente compensate şi gratuite aprobată prin Hotărâre de Guvern pentru cei şapte bolnavi de cancer.

26 iun. 2014, 15:59
Cei şapte bolnavi de cancer care au câştigat procesul cu statul îşi vor primi medicamentele compensate 100%

(…) CNAS a emis ordine ale Preşedintelui CNAS prin care a mandatat casele de asigurări de sănătate de care aparţin cei şapte asiguraţi să încheie contracte cu furnizorul de medicamente menţionat în adresa de răspuns a domnului avocat, pentru asigurarea cât mai rapidă a tratamentelor„, precizează CNAS.

Potrivit sursei citate, ordinele au fost transmise caselor de asigurări de sănătate în cursul zilei de miercuri, iar joi toate cele cinci case de asigurări la care sunt arondaţi cei şapte pacienţi au încheiat acte adiţionale cu furnizorii de medicamente.

„Am solicitat în scris domnului avocat ca, în calitate de reprezentant legal al celor şapte pacienţi, să îi informeze despre faptul că se pot prezenta la farmaciile alese de către aceştia, pentru a-şi ridica medicamentele”, precizează CNAS.

Tot în cursul zilei de joi, atât casele de asigurări de sănătate, cât şi farmaciile, contactează pacienţii pentru a-i informa că pot intra în posesia medicamentelor, în baza prezentării prescripţiei medicale.

Şapte pacienţi bolnavi de cancer au dat în judecată Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, pentru a avea acces mai rapid la tratamente şi medicamente noi, care nu se regăsesc pe lista de medicamente compensate sau gratuite, deoarece autorităţile nu au actualizat-o.

În decizia instanţei sunt enumerate şi medicamente ce trebuie oferite în regim de compensare 100% (fără contribuţie personală) celor şapte pacienţi: Vemurafenibum (denumire comercială Zelboraf), Ipilimumab (denumire comercială Yervoy), Vemurafenibum (denumire comercială Zelboraf), Tocilizumabum (denumire comercială Roacterma), Crizotinibum (denumire comercială Xalkori).