Cel mai amplu exercițiu militar NATO din România! Mobilizare de gradul zero pentru „Saber Guardian23”

„Saber Guardian23” este cel mai amplu exercițiu militar NATO care are loc anul acesta în România. Peste 10.000 de militari vor lua parte la activități.

05 iun. 2023, 13:55
Cel mai amplu exercițiu militar NATO din România! Mobilizare de gradul zero pentru „Saber Guardian23”
Cel mai amplu exercițiu militar NATO din România! Mobilizare de gradul zero pentru „Saber Guardian23”

În perioada 29 mai – 9 iunie, aproximatic 10.000 de militari vor participa la cel mai amplu exercițiu multinațional NATO de anul acesta din România. Dintre aceștia peste 5.000 sunt militari români, iar în cadrul exercițiului vor fi folosite peste 1.700 de mijloce tehnce din țara noastră. La acest exerciuțiu participă militari și din alte națiuni aliate și partenere. În data de 30 mai, Batalionul Nave Treceri Fluviale „Danubius” a oferit un sprijin concretizat în mijloace de transport fluviale, structuri subordonate Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos” Brăila și ale Diviziei 2 Infanterie „Getica”, pentru îmbarcarea și transportul tehnicii, materialelor și personalului în raioanele Bordușani și Frecăței. Mai mult de atât, pe parcursul acestor zile, șoșelele brăilene au fost tranzitate de convoaie militare.

Citește și: Zelenski şi Iohannis semnează documentul privind aderarea Ucrainei la NATO: „Ucraina apreciază susţinerea din partea României, primirea de refugiaţi, facilitarea exporturilor de cereale”

La ceremonia de deschidere a Exercițiului Multinațional „Saber Guardian23” au participat inclusiv militari din cadrul Garnizoanei Brăila. Acest exercițiu se va desfășura concomitent în Smârdan (Tulcea) și Burdușani (Ialomița).

„Particip pentru a doua oară la exerţiul multianual „Saber Guardian”, deci sunt pentru a doua oară în România şi mă bucur să fiu aici, pentru că avem şansa să ne antrenăm alături de aliaţii şi partenerii noştri. Chiar nu mă pot gândi la o ţară mai bună pentru derularea acestui exerciţiu sau la o oportunitate mai bună pentru a ne antrena alături de atâtea ţări partenere.”, a declarat un militar american.

Saber Guardian23 – cel mai amplu exercițiu NATO din România

„Saber Guardian23” continuă seria de exerciții începută în anul 2013 și se execută bienal, fiind conceput „pentru intensificarea interoperabilității într-o gamă largă de misiuni pentru țările membre ale NATO și țările partenere”. Activitățile de instruire planificate cuprind deplasări terestre în cadru tactic, forțări ale cursurilor de apă, exerciții tactice cu și fără trageri de luptă cu tehnica tuturor categoriilor de forțe, parașutări, precum și activități cu specific medical de evacuare și tratament al răniților, precizează surse MApN.

„Principalele secvențe ale pregătirii se desfășoară în Centrul Național de Instruire pentru Luptă „Getica” din Cincu (Brașov), în Centrele Secundare de Instruire pentru Luptă din Smârdan (Galați) și Babadag (Tulcea), în Poligonul de tragere sol-aer al Școlii de Instruire pentru Apărare Antiaeriană „General Ion Bungescu” (Capu Midia) și în Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu” (Constanța). Totodată, evenimentele practice ale „Saber Guardian 23” se derulează și în facilitățile de instruire din Slobozia și Bordușani (Ialomița), Vărsătura (Brăila) și Frecăței (Tulcea). Statele participante cu efective și tehnică de luptă la „Saber Guardian 23” sunt: Albania, Bulgaria, Franța, Grecia, Italia, Macedonia de Nord, Muntenegru, Polonia, Portugalia, R.Moldova, Statele Unite ale Americii, Țările de Jos și România.”, a mai precizat MApN. 

Citește și: Viktor Orban blochează aderarea Suediei la NATO: „Nu vrem să importăm conflicte în alianță”