Cel mai DETESTAT ministru din cabinetul Boc. Cine mai este în top

Este "veriga slabă" a mult hulitului cabinet Emil Boc, dar şi politicianul "plasat cel mai jos". Apariţiile extrem de dese în media şi în spaţiul public s-au întors ca un bumerang împotriva acestuia. Dacă va fi demis, PDL nu mai poate fi salvat, poate să obţină cel mult unu-două procente în plus.

26 ian. 2012, 12:28
Cel mai DETESTAT ministru din cabinetul Boc. Cine mai este în top

Toate acestea sunt concluziile unor sociologi şi analişti politici, contactaţi de RTV.NET, iar personajul în cauză este nimeni altul decît ministrul turismului, Elena Udrea.

Deşi, în cercetări, nu este măsurată „detestabilitatea”, sociologii îşi formează o imagine a politicienilor dispreţuiţi de români, corelând gradul de încredere/neîncredere al politicienilor respectivi şi vizibilitatea acestora.

Elena Udrea, fără doar şi poate. Noi nu facem măsurători pe astfel de atribute (n.r. – detestabilitate). Însă putem să tragem astfel de concluzii pe baza nivelului de încredere măsurat şi în funcţie de gradul de vizibilitate al ministrului. Guvernul Boc în sine prezintă lipsă de încredere, iar ceilalţi miniştri sunt mult mai puţin vizibili decât Elena Udrea. Mă refer la apariţiile sale în spaţiul public şi în media. Ar mai fi ministrul Funeriu, cel al Finanţelor şi al Justiţiei. Dar, nu într-atât de mult, precum Elena Udrea„, a declarat, pentru RTV.NET, Mirel Palada, sociolog la CCSB.

Bogdan Teodorescu, profesor la SNSPA, afirmă, la rândul său, că Elena Udrea nu este cel mai prost văzut ministru, ci cel mai prost văzut politician din România. Teodorescu susţine că imaginea PDL şi a Guvernului s-ar putea îmbunătăţi dacă Udrea nu ar mai fi în Guvern, dar că acest fapt ar fi insuficient pentru a mai produce o salvare a partidului.

„Nu folosim termenul detestat în cercetări, dar folosim un altul – încrederea. Iar la capitolul lipsă de încredere, vorbim de Elena Udrea. Dar atenţie, în cercetări nu au fost incluşi toţi miniştrii, ci doar cele mai importante figuri politice. Dintre acestea, Elena Udrea este politicianul din România plasat cel mai jos. Trebuie precizat un lucru, însă: Nimic, în acest moment nu ar mai putea salva PDL. Poate că partidul obţine două procente în plus dacă o demite pe Udrea. Dar nu e suficient„.

Funeriu se bate puternic pentru primul loc de la coadă

Alfred Bulai, sociolog şi profesor la SNSPA, susţine că miniştrii care „scapă” la capitolul lipsă de încredere  sunt cei mai puţin cunoscuţi. „Anonimitatea te salvează în astfel de situaţii”, spune acesta. „Vă garantez că jumătate din miniştri se pot duce fără probleme în Piaţa Universităţii. Pentru că nu-i recunoaşte nimeni”, precizează Bulai.

Totuşi, challangerul Elenei Udrea pentru trofeul neîncrederii este Daniel Funeriu.

Competiţia între ei este foarte mare, dar este câştigată de Elena Udrea şi Daniel Funeriu, care se bat pe publicuri diferite. Sunt cei mai vizibili, iar încrederea în Guvern este foarte jos. De aceea, ei sunt cei mai prostvăzuţi. Doamna Udrea e vizibilă din diverse motive, iar domnul Funeriu, pentru că sunt mulţi profesori şi elevi în ţara asta”, a mai declarat pentru RTV.NET Alfred Bulai.

Paradox: Cel mai detestat poate fi şi cel mai votat

Sociologul Mircea Kivu explică pentru RTV.NET o „curiozitate” – cum un politician poate fi în acelaşi timp şi detestat, dar şi iubit.

„Cred că, în momentul acesta, e greu să mai fie luate în calcul cercetările făcute dinainte de proteste. Iar eu nu am văzut cercetări după Piaţa Universităţii. De obicei, cercetările acestea au întrebări de tipul care este cel mai bun ministru, nu cel mai prost.

E un paradox aici: politicianul care adună cele mai multe voturi ar putea fi în acelaşi timp şi cel mai detestat. Ştiţi ce se întîmplă, e ca în sondajul cu cel mai bun preşedinte pe care l-a avut România. Cei mai mulţi spun că a fost Ceauşescu, iar în acelaşi timp tot Ceauşescu este indicat ca fiind cel mai prost preşedinte”, a declarat  Mircea Kivu.