Cel mai mare sanctuar pentru albine din lume. Imagini fulminante cu „Zidul stupilor” suspendat la peste 1000 de metri VIDEO

Cel mai mare sanctuar pentru albine din lume se găsește în China, se întinde pe o suprafața de peste 1000 de metri și include 700 de stupuri.

27 aug. 2021, 13:18

Cel mai mare sanctuar pentru albine din lume poate fi găsit în China, în munți din rezervația Shennongjia, din provincia Hubei. Sanctuarul se întinde pe culmea unui munte din stâncă, pe o înălțime de peste 1000 de kilometri și cuprinde 700 de căsuțe, pentru albine, unde insectele și-au construit stupi.

Sanctuarul din Hubei, reprezintă una dintre ultimele rezervații pentru albine sălbatice din lume.

Apicultura se practică în China încă din secolul al II-lea d.Hr. și aproximativ jumătate din aprovizionarea mondială cu miere provine din țara asiatică, dar puțini știu că peste 80% din populația de albine sălbatice este acum dispărută.

Principala cauză a declinului drastic al albinelor native chineze este aducerea în zonă a albinei europene. Acest tip de albină a adus boli virale.

Albina europeană atacă stupii de albine chineze și interferează cu ritualurile sale de împerechere. Astăzi, albina chineză este listată ca specie pe cale de dispariție, iar stupii agățați de stânci din rezervația naturală Shennongjia alcătuiesc unul dintre puținele sanctuare protejate din țară.

Cel mai mare sanctuar pentru albine: o provocare pentru apicultori

Cunoscut drept „zidul stupilor”, acest sanctuar unic pentru albine este format din peste 700 de cutii de lemn cocoțate pe partea unui zid abrupt de stâncă, la aproximativ 1.000 de metri deasupra nivelului mării. Cutiile sunt menite să atragă albinele sălbatice din zonă să se așeze, iar cele mai multe dintre ele sunt locuite de mii de albine la un moment dat.

Din cauză că stupii sunt atât de apropiați, pentru a ajunge la cei care se află la cea mai mare înălțime, apicultorii trebuie să folosească cutiile inferioare ca trepte, în timp ce încearcă să-și păstreze echilibrul. Cele din apropierea vârfului pot fi accesate doar cu frânghie, din vârful stâncii. Este o sarcină dificilă, dar necesară, deoarece amplasarea stupilor într-un loc inaccesibil este menită să protejeze albinele și mierea produsă de acestea.

Ceea ce face rezervația naturală Shennongjia atât de specială pentru apicultură este prezența mai multor zone climatice – subtropicală, temperată caldă, temperată și temperată recă – într-o singură regiune, fapt ce asigura o floră cu adevărat diversă (peste 1.131 specii de plante) și o faună pe măsură.