Cel mai mare vulcan de pe Pământ, pe punctul de a erupe. Ar putea fi reactivat de un vulcan din vecinătate

Mauna Loa, aflat în arhipelagul Hawaii, este cel mai mare vulcan activ de pe Pământ. Specialiștii avertizează că acesta continuă să se "trezească din somn", iar la un moment dat ar putea erupe.

14 mai 2021, 10:25
Cel mai mare vulcan de pe Pământ, pe punctul de a erupe. Ar putea fi reactivat de un vulcan din vecinătate

Cel mai mare vulcan de pe Pământ ar putea fi reactivat de un vulcan din vecinătate, Kilaues, pe măsură ce acesta din urmă erupe, sunt de părere oamenii de știință. Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS) a precizat că, în ultimele şase luni, au fost detectate rate ridicate de deformare și seismicitate, acestea fiind primele semne că sistemul magmatic evoluează.

Cel mai mare vulcan de pe Pământ, pe punctul de a erupe

Vulcanul continuă să se trezească din somnul său. În timp ce o erupție a lui Mauna Loa nu este iminentă, acum este momentul să revizuim planurile personale de erupție”, a avertizat USGS în martie.

Citeşte şi Dumitru Prunariu, mărturii emoţionante la 40 de ani de la zborul în spaţiu: „Şi acum simt fiorul”

Potrivit The Hill, Mauna Loa a erupt pentru prima dată în 1843. Ultima dată, fenomenul s-a petrecut în 1948, când s-au înregistrat curgeri însemnate de lavă pe coastele insulei Hawaii, amenințând inclusiv orașul Hilo.

În total, de la prima erupție documentată, vulcanul Mauna Loa a erupt de 33 de ori. La 3.000 de metri adâncime, lava erupe din vulcanul Kilaues. Parcul Național al Vulcanilor din Hawaii a fost închis publicului în 2008, din cauza riscurilor la care s-ar fi putut expune turiștii.

Cel mai mare vulcan de pe Pământ

Nivelurile ridicate de gaz vulcanic sunt principalul motiv de îngrijorare în ceea ce privește activitatea în desfășurare la vârful de la Kīlauea, cu pericole suplimentare cauzate de instabilitatea peretelui craterului și de căderile de stânci”, a declarat Observatorul Hawaiian al Vulcanilor într-o actualizare din 12 mai. , potrivit agenției, care a avertizat locuitorii să-și minimizeze expunerea.

Citeste si Jeff Bezos trimite peste două luni primii oameni în spaţiu. Excursia pe orbită va dura 10 minute


loading...
Partenerii noștri