Cel mai nou ceas atomic, cu o eroare de mai puţin de o secundă la 300 milioane de ani

Publicat: Vineri, 12 Iulie 2013 20:07 // Actualizat: Vineri, 12 Iulie 2013 20:07 // Sursa: RTV.net

O echipă de cercetători de la Observatorul din Paris a testat noul ceas atomic care poate măsura timpul cu o precizie record, marja sa de eroare fiind de mai puţin de o secundă în 300 de milioane de ani. Dacă ar fi început să meargă din momentul Big Bang-ului (explozia originară), care se presupune că a avut loc cu 13,8 miliarde de ani în urmă, astăzi eroarea lor ar fi fost de numai 46 de secunde, relatează platforma electronică Newsru.

Foto: Observatorul din Paris

Oamenii de ştiinţă spun că acest ceas va fi în măsură să revoluţioneze la un moment dat viziunea oamenilor asupra timpului. Dispozitivul numit Optical lattice clocks funcţionează pe bază de laser şi fluctuaţiile atomilor de stronţiu, scrie Agerpres.

Sub raportul acurateţei, noul ceas al cercetătorilor parizieni depăşeşte de departe toate omoloagele moderne. Cu ajutorul său se va putea stabili un nou standard pentru secundă.

Începând cu anii 1960, ceasurile atomice au fost modelul de măsurare a timpului cu cea mai înaltă precizie. Pe atunci ceasurile obişnuite funcţionau pe baza fluctuaţiilor pendulului, iar cele atomice în baza unor vibraţii mult mai fiabile - oscilaţiile atomilor de cesiu: 9 192 631 770 de astfel de vibraţii echivalează cu o secundă.

Specificul noului ceas atomic cu grilaj optic (optical lattice) constă în faptul că pentru măsurarea variaţiilor de timp sunt utilizaţi atomii de stronţiu, care se mişcă mult mai repede. În consecinţă, creşte precizia de măsurare a secundei, susţin oamenii de ştiinţă.

loading...
3 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
ceas ceas atomic nou ceas atomic Observatorul din Paris Optical lattice clocks
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
07 aug 09:23
...care poate măsura timpul cu o precizie record, marja sa de eroare fiind de mai puţin de o secundă în 300 de milioane de ani. Citește mai departe… Citeste mai departe ...
12 iul 22:41
...timpul cu o precizie record, marja sa de eroare fiind de mai puţin de o secundă în 300 de milioane de ani. Citește mai departe…
...
12 iul 21:27
...mişcă mult mai repede. În consecinţă, creşte precizia de măsurare a secundei, susţin oamenii de ştiinţă. SURSA: RTV.NET/ECONOMICA.NET ...
1
EUR
4.8744
RON
24 Oct
noapte 12 °
zi 18 °
Ultimele joburi adaugate
24 H