Cel mai nou ceas atomic, cu o eroare de mai puţin de o secundă la 300 milioane de ani

O echipă de cercetători de la Observatorul din Paris a testat noul ceas atomic care poate măsura timpul cu o precizie record, marja sa de eroare fiind de mai puţin de o secundă în 300 de milioane de ani. Dacă ar fi început să meargă din momentul Big Bang-ului (explozia originară), care se presupune că a avut loc cu 13,8 miliarde de ani în urmă, astăzi eroarea lor ar fi fost de numai 46 de secunde, relatează platforma electronică Newsru.

12 iul. 2013, 17:07
Cel mai nou ceas atomic, cu o eroare de mai puţin de o secundă la 300 milioane de ani

Oamenii de ştiinţă spun că acest ceas va fi în măsură să revoluţioneze la un moment dat viziunea oamenilor asupra timpului. Dispozitivul numit Optical lattice clocks funcţionează pe bază de laser şi fluctuaţiile atomilor de stronţiu, scrie Agerpres.

Sub raportul acurateţei, noul ceas al cercetătorilor parizieni depăşeşte de departe toate omoloagele moderne. Cu ajutorul său se va putea stabili un nou standard pentru secundă.

Începând cu anii 1960, ceasurile atomice au fost modelul de măsurare a timpului cu cea mai înaltă precizie. Pe atunci ceasurile obişnuite funcţionau pe baza fluctuaţiilor pendulului, iar cele atomice în baza unor vibraţii mult mai fiabile – oscilaţiile atomilor de cesiu: 9 192 631 770 de astfel de vibraţii echivalează cu o secundă.

Specificul noului ceas atomic cu grilaj optic (optical lattice) constă în faptul că pentru măsurarea variaţiilor de timp sunt utilizaţi atomii de stronţiu, care se mişcă mult mai repede. În consecinţă, creşte precizia de măsurare a secundei, susţin oamenii de ştiinţă.