Cel mai performant robot medical din domeniul dentar, al treilea din lume, inaugurat la Iaşi

Medicii şi cadrele didactice vor avea posibilitatea să facă practică, în cadrul Facultăţii de Medicină Dentară Iaşi, pe cel mai performant robot medical din domeniul dentar, RoboDent şi vor avea acces la un sistem de simulare asistată 3D. Sistemul este unic în învăţământul medical dentar din România iar la nivel mondial mai există doar doi astfel de roboţi.

27 feb. 2013, 20:30
Cel mai performant robot medical din domeniul dentar, al treilea din lume, inaugurat la Iaşi

De asemenea, RoboDent poate fi folosit nu doar ca simulator pentru medicii în formare ci şi în implantologie şi în intervenţiile chirurgicale stomatologice care necesită o precizie crescută, conducând astfel la o reducere a ratei de malpraxis în acest domeniu de excelenţă al medicinei dentare, scrie Agerpres.

Specialiştii susţin că performanţele acestui robot sunt echivalente cu aparatura de ultimă generaţie din domeniul neurochirurgiei. Astfel, RoboDent permite o navigaţie perfectă şi îl anunţă pe medic atunci când face o mişcare greşită.

RoboDent costă aproximativ 70.000 de euro şi a fost achiziţionat în cadrul proiectului european ‘Centru de formare specialişti şi resurse în reabilitare orală’, condus de managerul de proiect prof. univ. dr. Norina Consuela Forna şi derulat de Facultatea de Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie ‘Gr. T. Popa’ din Iaşi.

Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.