Cel mai rapid regim de sancțiuni stabilit la nivelul UE, la propunerea lui Aurescu. Sunt vizate persoane implicate în destabilizarea Republicii Moldova, ca Ilan Shor, Plahotniuc

Consiliul Afaceri Externe (CAE), desfășurat luni, 24 aprilie 2023, la Luxemburg, la care participă ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, a luat măsuri concrete în direcția spijinirii Republicii Moldova, urmare a propunerilor ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu.

24 apr. 2023, 15:41
Cel mai rapid regim de sancțiuni stabilit la nivelul UE, la propunerea lui Aurescu. Sunt vizate persoane implicate în destabilizarea Republicii Moldova, ca Ilan Shor, Plahotniuc

„Deja lucrăm împreună cu autoritățile din Republica Moldova asupra primei liste de persoane care să fie sancționate după ce regimul de sancțiuni va fi adoptat. Aceste măsuri, care vor include interdicții de călătorie și înghețarea activelor pentru astfel de persoane sau pentru entitățile implicate în astfel de acțiuni destabilizatoare vor reprezenta nu doar sancțiuni față de aceste persoane, dar și un factor de descurajare față de alte astfel de acțiuni în viitor”, a spus minstrul de Externe român, Bogdan Aurescu.

Citește și: Cum plănuiește Rusia să destabilizeze Republica Moldova? Biserica Ortodoxă are un rol important

Acest regim propus de ministrul de externe Aurescu, în numele României, este cel mai rapid regim de sancțiuni creat vreodată de UE. Statele membre UE au negociat și agreat acest regim de sancțiuni într-un timp record, foarte scurt. A fost propus pe 20 februarie de ministrul de externe român la CAE și a fost creat în cca. 2 luni.

„Cred că este cel mai rapid proces de creare a unui regim de sancțiuni în istoria Uniunii Europene. Sunt foarte bucuros că acesta va fi un instrument foarte important pentru a întări reziliența și securitatea Republicii Moldova în contextul acțiunilor orchestrate de către Rusia, precum demonstrațiile sau acțiunile subversive împotriva ordinii constituționale a Republicii Moldova, la care am fost martori în ultimele luni.

Este foarte important ca acest regim de sancțiuni să fie adoptat, pentru că orice măsură luată pentru a crește securitatea Republicii Moldova va fi, de asemenea, o măsură care va consolida securitatea României și a cetățenilor ei”, a mai spus ministrul de Externe.

Citește și: Maia Sandu, la București: „Apreciez inițiativa ministrului Bogdan Aurescu de creare a regimului de sancțiuni pentru cei care încearcă să destabilizeze situația din Republica Moldova”

Cel mai probabil, printre cei vizați de sancțiuni se numără Ilan Shor, Veaceslav Platon, Vladimir Plahotniuc, primul fiind suspectat că a finanțat și sprijinit protestele de săptămânile trecute din Republica Moldova.