Cel mai vechi bilet de fotbal din lume s-a întors la club, după 129 de ani. Vezi cum arată tichetul

În anul 1884, gruparea engleză Burnley FC a emis un abonament pentru un sezon pe numele unuia dintre fotbaliştii săi, iar biletul a fost transmis din generaţie în generaţie şi s-a păstrat intact până în zilele noastre.

28 mart. 2013, 16:52

În 1884, Mark Twain publica Aventurile lui Huckleberry Finn, se năştea Harry S. Truman, cel care avea să devină al 33-lea preşedinte al SUA (1945-1953) şi tot în acel an se punea piatra de temelie a Statuii Libertăţii. În comitatul englez Lancashire, gruparea Burnley intra în al doilea an al existenţei sale şi aveau să mai treacă patru ani până când gruparea era printre fondatoarele primei ligi profesioniste de fotbal din lume.

În rândurile echipei se afla şi un tânăr pe nume Leonard Metcalfe, care juca pe postul de extremă şi fundaş stânga, iar pe numele său a fost emis un card de membru, echivalentul de azi al unui abonament pentru întregul sezon. Uimitor este faptul că biletul lui Metcalfe a fost păstrat până astăzi, după 129 de ani, în condiţii intacte.

El a fost transmis din generaţie în generaţie, până când unul dintre stră-strănepoţi, David Metcalfe, l-a înapoiat clubului. „Tatăl meu mi l-a dăruit, acum 25 de ani. Mergeam cu el la meciuri. Băiatul meu, James, nu e pasionat de fotbal, aşa că lucrul cel mai bun e ca el să fie returnat clubului. Oamenii mă întreabă de ce nu l-am vândut, că ar putea fi valoros, dar nu mi se pare că ar fi fost corect. El trebuie să se întoarcă acasă„, a povestit David.

În banii de astăzi, valoarea abonamentului pe un sezon era de 1,5 lire sterline, în timp ce astăzi un asemenea abonament la meciurile lui Burnley este în jur de 455 lire sterline.

În momentul de faţă, acesta este considerat a fi cel mai vechi bilet de intrare la meci din lume.