Cel puţin cinci morţi în ciocniri confesionale la nord de Cairo

Cel puţin patru creştini şi un musulman au fost ucişi în ciocniri confesionale armate în guvernoratul Qalyoubia la nord de Cairo, au anunţat sâmbătă serviciile de securitate egiptene.

06 apr. 2013, 19:34
Cel puţin cinci morţi în ciocniri confesionale la nord de Cairo

Preşedinţia egipteană a denunţat, într-un comunicat, ciocnirile confesionale armate produse vineri seară şi a lansat un apel ‘tuturor cetăţenilor să respecte legea şi să evite orice act ce ameninţă securitatea şi stabilitatea ţării’, scrie Agerpres.

Potrivit serviciilor de securitate, cinci persoane au fost ucise în ciocniri, dintre care patru creştini, şi şase rănite, dintre care cel puţin două de gloanţe în violenţe la Al-Khossousse, un sector defavorizat din guvernoratul Qalyoubia.

Cu toate acestea, Tony Sabry, militant al unei asociaţii copte, a declarat pentru AFP că bilanţul ar putea fi de şapte morţi. ‘Sunt mulţi răniţi’, a spus el.

Ciocnirile au izbucnit după o remarcă făcută de un musulman unui grup de copii ce desenau o svastică pe un institut religios. Bărbatul i-a insultat apoi pe creştini şi crucea, apoi a avut o dispută cu un trecător creştin, înainte ca afacerea să degenereze în schimb de focuri de armă automată între musulmani şi creştini, potrivit serviciilor de securitate.

Musulmani furioşi au încercuit apoi biserica Sfântul Gheorghe vecină, protejată de forţele de securitate, înainte ca cele două tabere să dea foc la anvelope pe străzile cartierului aglomerat.

‘Nicio casă nu a ars în aceste ciocniri care au continuat peste noapte şi în dimineaţa zilei de sâmbătă’, a afirmat sursa din securitate, asigurând că autorităţile controlează ‘locul perfect.’

Potrivit lui Suryal Younane, un preot citat de agenţia egipteană Mena, atacatorii au incendiat ‘o parte’ a unei biserici anglicane. Musulmanii au incendiat de asemenea o casă a unei familii copte şi jefuit o farmacie deţinută de un copt, potrivit unei surse din poliţie.

Creştinii copţi reprezintă între 6 şi 10% din cei 83 de milioane de egipteni şi ciocniri au loc regulat între copţi şi musulmani. De la căderea regimului lui Hosni Mubarak în februarie 2011, aceste confruntări au ucis cincizeci de creştini şi mai mulţi musulmani.