Cele 10 reguli pentru a stăpâni un copil furios

Afla de la specialistii empoweringparents.com care sunt cele 10 reguli cu ajutorul carora te poti descurca sa stapanesti copilul furios (si, evident, irational in timp ce este furios) chiar in acele clipe de criza.

10 dec. 2014, 06:19
Cele 10 reguli pentru a stăpâni un copil furios

Mihaela, 13 ani, tocmai a aflat ca nu poate pleca acasa la prietena ei. „Intai iti faci ordine in camera ta, asa cum bine stii ca trebuie si cum ai promis, tii minte?” ii spune mama ei. Mihaela se apropie de fata mamei ei si urla: „Esti cea mai rea mama din lume! Te urasc!!” si ii intoarce spatele fugind in camera ei si trantind usa.

„Gata! Pana aici! Esti pedepsita, domnisoara!” striga mama ei la ea. Ramane epuizata, infranta si nesigura daca a procedat corect sau nu.

Regula: nu iti provoca copilul cand este furios – este ca si cum arunci gaz pe foc.

Daca esti parinte, sunt ceva posibilitati sa te fi confruntat si tu cu asemenea situatii, chiar si daca ai un copil de varsta mai mica. De ce oare de cele mai multe ori ajungem sa avem meciuri de tipete cu copiii nostri sau, mai rau, sa nu stim cum sa procedam mai bine, atunci cand apare o izbucnire nervoasa si furioasa a copilului?

Felul in care gestionezi acele cateva minute cand izbucneste un conflict intre tine si copilul tau sunt decisive nu doar pentru ce va urma, dar si pentru educarea lui si pentru relatia voastra.

Afla de la specialistii empoweringparents.com care sunt cele 10 reguli cu ajutorul carora te poti descurca sa stapanesti copilul furios (si, evident, irational in timp ce este furios) chiar in acele clipe de criza.

1. Nu tipa la copil atunci cand el e furios

De multe ori parintii reactioneaza la o criza de nervi a copilului, tipand si ei la el si pierzandu-si la randul lor cumpatul. Dar aceasta reactie iti va intensifica sentimentul ca ai pierdut de tot controlul situatiei si al copilului. Cel mai bun lucru pe care il poti face in timpul unei crize este sa ramai calm. Gandeste-te asa: este ca la un accident de masina – daca te dai jos din masina si incepi sa acuzi celalalt sofer ca el a fost de vina, tipi si esti agresiv, cu siguranta vei mentine starea tensionata si conflictuala care nu va duce la nimic bun. In schimb, daca incerci sa ramai calm, sunt mari sanse ca si celalalt sofer sa se relaxeze si sa devina rezonabil. Asadar, oricat de enervat esti ca parinte, oricat de lipsit de respect ti se pare ce spune si ce face copilul in clipele acelea, nu provoca si mai mult copilul la furie. Este exact ca si cum pui paie pe un foc deja puternic.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR.RO.