Cele 5 superlative ale relaţiilor româno-americane în ultimii doi ani

Relația României cu Statele Unite ale Americii a evoluat foarte mult în ultimii 27 de ani, ajungând la nivelul de parteneriat strategic. Totuși, în ultimii doi ani, de cand este ambasador George Maior, a existat în mod evident o accelerare a colaborării dintre cele două părți, cu importante succese diplomatice pentru partea română. Iată cinci dintre cele mai importante repere ale relației România-SUA, în ultimii doi ani.

20 oct. 2017, 13:54
Cele 5 superlative ale relaţiilor româno-americane în ultimii doi ani

1. A AVUT LOC CEA MAI IMPORTANTĂ VIZITĂ A UNUI PREȘEDINTE AL ROMÂNIEI LA CASA ALBĂ DE DUPĂ REVOLUȚIE ȘI PRIMA DIN ULTIMII 12 ANI. In urma actiunii Ambasadei Romaniei in SUA, Klaus Iohannis a fost singurul președinte al României de după 1989 care nu doar că a fost primit de omologul său în Biroul Oval ci a și susținut declarații comune cu acesta, pe peluza Casei Albe.

2. 2016-2017 SUNT ANII CU CELE MAI IMPORTANTE CONTACTE LA NIVEL ÎNALT ÎNTRE ROMÂNIA ȘI SUA. Pe lângă cele două întâlniri ale președintelui României cu cel al SUA, au existat vizite organizate de Ambasada țării noastre la Washington pentru miniștrii din ultimele trei guverne și chiar pentru premierul Dacian Cioloș, anul trecut. De asemenea, în ultimii doi ani, ambasadorul George Maior a avut peste 70 de întâlniri cu membri ai Congresului și Executivului american.

3. ROMÂNIA A FOST GAZDA CELOR MAI MARI EXERCIȚII MILITARE REALIZATE ÎN COMUN DE SUA ȘI ȚARA NOASTRĂ, SUB EGIDA NATO. Este vorba de exercițiile militare Saber Guardian Noble Jump, unde au fost prezenți aproape 40.000 de militari din țările NATO. În context, este de amintit că ambasadorul George Maior a fost premiat de CIA pentru activitatea sa în calitate de director al SRI și pentru buna colaborare a comunității de informații din România cu cea americană.

4. CHIAR ÎN ACESTE ZILE, ROMÂNIA ESTE GAZDĂ A EVENIMENTULUI TRADE WINDS, CEL MAI IMPORTANT EVENIMENT DIN ULTIMII ANI PENTRU CONSOLIDAREA RELAȚIILOR ECONOMICE ROMÂNO-AMERICANE. Peste 150 de companii de peste Ocean sunt în România pentru a vedea oportunitățile de afaceri oferite de țara noastră. Evenimentul a fost sustinut si de ambasadorul George Maior, care a avut multe întâlniri cu membrii comunității de afaceri din SUA, dar și cu responsabili politici americani pe zona de investiții în pregătirea acestui moment.

5. NU ÎN ULTIMUL RÂND, ULTIMII DOI ANI AU GENERAT O INTENSIFICARE A SCHIMBURILOR CULTURALE, EDUCAȚIONALE, ARTISTICE SAU SPORTIVE. Ambasada României în SUA a organizat, la începutul verii, Festivalul de film românesc din Washington D.C. intitulat „Reinventing Realism — New Cinema from Romania”. În cadrul festivalului au fost prezentate 15 filme românești, deținătoare a 121 de premii internaționale. De asemenea, ambasadorul George Maior a susținut peste 15 prelegeri în cadrul unor universităţi şi think-tank-uri cunoscute în SUA și la nivel internațional, printre care Center for European Policy Analysis și Atlantic Council. În premieră, în România a avut loc primul festival de baseball, dar și primul eveniment de celebrare a sporturilor americane – si acestea, prin buna cooperare dintre Ambasada Romaniei in SUA si Ambasada SUA in Romania.