Cele mai bune eleve din Sibiu: „Vrem să emigrăm”

Cele mai bune trei licee din Sibiu – Brukenthal, Lazăr şi Goga - şi-au desemnat şi anul acesta şefii de promoţie: trei fete, una din Bistriţa, două din Sibiu, toate cu medii peste 9,80.

07 iul. 2014, 08:27
Cele mai bune eleve din Sibiu: „Vrem să emigrăm”

Luana Gâvan a terminat Colegiul Naţional „Samuel von Brukenthal” ca şefă de promoţie, cu media celor patru ani de studiu 9,98. Luana este din Bistriţa. Când a terminat clasa VIII-a a auzit, după ce s-a interesat care sunt cele mai bune licee cu predare în limba germană, că Brukenthal e foarte bun. Şi-a rugat părinţii să o lase să vină la Sibiu. Au fost de acord, mai ales că bunica sa locuia aici. Patru ani mai târziu, Luana termină liceul ca şefă de promoţie şi cu prima ei carte publicată. „Da, părinţii mei sunt foarte mândri de mine şi mă bucur că pot să le aduc astfel de bucurii şi împliniri, mai ales pentru că ei au fost de acord să mă lase la Sibiu, atunci când am ales să nu urmez un liceu în Bistriţa. Vreau să devin scriitoare, dar pentru asta îmi doresc să fac facultatea de Psihologie. O să merg la Cluj, pentru că din recomandări am înţeles că aceea e cea mai bună. Vreau să înţeleg mai bine oamenii pentru a mă ajuta în urmarea visului meu, acela de a ajunge scriitoare”, povesteşte Luana.

Cu puţin timp în urmă, Luana şi-a publicat prima ei carte „Instantanee”, un volum de proză scurtă şi poezie, creaţiile fiind scrise nu doar în română, ci şi în engleză. Pentru că pe parcursul liceului a fost în schimburi de experienţă în mai multe ţări, Luana vrea să își continue studiile în Olanda şi tot în străinătate a decis să caute inspiraţie pentru a putea ajunge o bună scriitoare.

Studente în România, medici în străinătate

Bianca Mateescu a urmat Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” şi a reuşit să termine liceul cu media 9,94. „Mă pregătesc intens pentru admiterea la Medicină, vreau să dau la Cluj. Mi-a plăcut mult liceul, cu tot ce a presupus el. Nu mă gândesc să plec din ţară, dar vreau ca pe timpul facultăţii să merg în schimburi de experienţă şi să văd exact ce înseamnă viaţa în altă ţară, dacă îmi place, dacă va fi un mediu în care m-aş putea adapta. Iar apoi o să văd dacă merită să mă gândesc şi la varianta cu urmarea unei cariere în străinătate, unde da, aş avea mai multe posibilităţi de dezvoltare. În timpul liber îmi place să ies cu prietenii, să râdem, să  povestim şi să gătesc, prăjituri şi torturi, aceste activităţi pe mine mă relaxează”.

Bianca a participat la olimpiade la materiile ei preferate: matematică, fizică, biologie şi chimie.

Privind înapoi, la anii de liceu, Bianca spune că sunt mulţi oameni care au contribuit la formarea ei, părinţii în primul rând, apoi „domnul director Gabriel Negrea, care e un profesor minunat, care m-a susţinut şi motivat mereu, apoi doamna dirigintă Carmen Johannis, care a fost minunată în cei patru ani, şi desigur profesorilor de chimie şi biologie Traian Todoran şi Aurora Dobrescu”.

Pentru Denisa Savu, şefa de promoţie a Colegiului Naţional „Octavian Goga”, liceul a fost „o perioadă de neuitat”, la finalul căruia a obţinut media 9,81. Denisa spune că liceul a fost plăcut în primul rând datorită colectivului care a fost mereu unit şi minunat, apoi datorită profesorilor şi doamnelor diriginte care „ne-au fost alături necontenit, ne-au învăţat materie, dar şi cum să ne comportăm în societate, cum să ascultăm şi să nu judecăm, dar nici să nu ne fie teamă să spunem ce gândim”.

„Mă pregătesc de admitere. Visez să ajung medic chirurg. Vreau să dau la Medicină, aici în Sibiu, nu vreau să plec departe de casă. Dar într-adevăr, după facultate vreau să plec să profesez în altă ţară. Aici lipsesc multe în sistemul sanitar, de la aparate, la condiţii de motivare şi sprijinire a medicilor foarte talentaţi. O să văd, poate în următorii ani se mai schimbă ceva în bine, însă dacă nu va fi aşa probabil că o să plec”, povesteşte şi Denisa.